МІНІСТЕРСТВО КУЛЬТУРИ ТА ІНФОРМАЦІЙНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ
У нашому театрі презентували мистецький захід “Файний Франко Ф'южн”, що відбувся у рамках проєкту ГО «Алєм» - «Сенси, що об‘єднують»

У Національному академічному драматичному театрі імені Івана Франка презентували мистецький захід “Файний Франко Ф'южн”, що відбувся у рамках проєкту АЛЄМ, громадська організація – “Сенси, що об'єднують”.

 

“Ми вшановуємо памʼять жертв депортації кримськотатарського народу. У 1944 році російська імперська політика прагнула знищити, переселити і замордувати кримських татар. Але й 80 років потому у нас той самий ворог. І те, що зараз наші побратими і посестри на полі бою – наслідки тих подій”, - зазначив під час відкриття проєкту Євген Нищук, генеральний директор та художній керівник театру ім. Івана Франка.

 

“Кримськотатарський народ є невід'ємною частиною нашої єдності. І я дуже дякую команді акторів та організаторів, що підготували сьогодні цей проєкт. У час співдії культурного руху, дуже важливим є презентація мистецьких проєктів, покликаних висвітлювати трагічні сторінки історії нашого народу.”

 

В рамках проєкту було представлено українські та кримськотатарські традиційні старовинні наспіви, авторські композиції на основі фольклорного мелосу Сергія Гданського, Олександра Кохановського, Сусанни Карпенко, Станіслава Мороза, а також джазові імпровізації на теми українських народних пісень.

 

Також показана виставка, де продемонстрований національний кримськотатарський орнамент - Орьнек - , одне з найдавніших досягнень культури кримськотатарського народу. У 2021 році було внесено до Репрезентативного списку нематеріальної культурної спадщини людства ЮНЕСКО.

 

“Людська природа є такою, що з часом події забуваються, на них нашаровуються нові емоції та враження – це нормальна людська психологія. Але є речі, які ми не можемо дозволити собі забути. Їх треба наполегливо тримати у памʼяті і передавати наступним поколінням. Такі проєкти не лише не дають можливість забути, а й виховують та долучають до цієї пам'яті. Щоб ми усвідомлювали: що є добро, а що зло. Адже пам'ятаючи минуле – ми даємо правильну оцінку сьогоднішньому”, - сказав Т.В.О. Міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв під час свого виступу.

 

“Я кримська татарка, що народилася в Узбекистані, куди 80 років тому депортували моїх батьків, моїх бабусь, моїх дідусів та весь наш народ. За 45 років життя на чужині, мій народ навчився виражати неймовірну палітру почуттів через фольклор: від розпачу й туги по батьківщини до радості, надії та щастя”, - поділилася з авдиторією особистими спогадами Есма Аджієва, Голова Правління ГО «АЛЄМ».

 

“Мені важко уявити, як їм вдалося зберегти внутрішній баланс і скільки потрібно було мудрості, щоб виховати наступне покоління з великою любов'ю до своєї культурної ідентифікації, любов'ю до наших традицій, які ми зберігаємо і передаємо наступним поколінням”.

 

Нагадаємо, 18 травня 1944 року, радянський режим розпочав тотальну депортацію кримськотатарського народу з Кримського півострова у райони Середньої Азії та Уралу. Було депортовано близько 238 500 тисяч людей. У дорозі та в перші роки після виселення загинуло 46% депортованих. Офіційно повертатись до Криму їм дозволили лише у 1989 році.