МІНІСТЕРСТВО КУЛЬТУРИ ТА ІНФОРМАЦІЙНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ
У Харкові запрацював український арт хаб “Мистецька фортеця”

У Харкові розпочав роботу український арт хаб “Мистецька фортеця”, створений на базі Харківського національного академічного театру опери та балету імені Миколи Лисенка. Проєкт має на меті проведення мистецьких виступів на деокупованих територіях. 

 

Перші виступи в рамках проєкту відбулись за участі акторів Національного академічного драматичного театру імені Івана Франка. Актори виступили з авторською концертною програмою у деокупованих містах Харківщини. 

 

“Мистецькі поїздки дають енергію надії і віри у нашу перемогу, вони надихають тих людей, яким боляче і страшно. На Харківщині ми відчули, наскільки зараз це потрібно людям. І ми будемо їздити на запити громад і військових частин, які хочуть живого спілкування з митцями. Адже ця мистецька фортеця – важлива для віри у нашу спільну перемогу, - зазначив Євген Нищук, директор Національного академічного драматичного театру імені Івана Франка.

“Ми приїхали, щоб засвідчити велику потужну силу – силу віри, любові і перемоги. Ця мистецька фортеця надасть нам великої стійкості, великої незламності! Ми розуміємо, наскільки тривожним є зараз цей час, але саме зараз є необхідність почути рідну музику, рідне слово, щоб говорити мовою любові, мистецтва і добра.

Це саме та сила, яка приведе нас до спільної перемоги. Слава Україні!”

 

“Ми вже давно відпрацьовували ідею зробити мистецький хаб на базі нашого театру, адже наразі ми не можемо працювати у повному обсязі. Ми дійсно маємо доносити українські наративи до мешканців на деокупованих територіях, щоб вони відчували турботу і необхідність культурного спілкування. Це важлива психологічна підтримка нашим людям на довгий час”, - додає Ігор Тулузов, директор Харківського театру опери та балету.

 

У концерті взяли участь актори-франківці – Михайло Кукуюк, Катерина Артеменко, Валерій Величко, Лариса Руснак з авторською програмою «Музи не мовчать». В її основі – вірші та авторські композиції, просякнуті духом часу та натхненні героїчною боротьбою українського народу з ворогом. 

 

“Мистецтво – то є перша важливість Якщо ми це втратимо, нам не буде за що триматись, заради чого існувати. Ми виховуємо дітей, ми прищеплюємо любов до свого рідного. А без мистецтва це неможливо зробити. Я полюбила Харків ще більше, ніж любила його до того. Але цього разу він справив на мене враження справжньої фортеці. Відчуття, ніби всі люди стали воїнами в міцних обладунках!”, - сказала акторка театру, Народна артистка України Лариса Руснак після виступу.

 

Концерт франківців у Харкові став першим та відкрив цілу серію виступів колективів та артистів з усієї України - в рамках роботи українського арт хабу “Мистецька фортеця» планується ряд культурно-мистецьких заходів для мешканців та захисників на території тридцяти громад Харківської, Донецької, Запорізької, Херсонської, Миколаївської, Дніпропетровської та Сумської областей.