МІНІСТЕРСТВО КУЛЬТУРИ ТА ІНФОРМАЦІЙНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ
Що в душі у Кайдашів

29 серпня в столичному Національному театрі імені Івана Франка відбудеться 350-та ювілейна вистава «Кайдашева сім'я» за твором Івана Нечуя-Левицького. 

Від дня прем'єри (кінець 2007 року) вистава «Кайдашева сім'я» має незмінний успіх серед глядачів. Вона побувала в численних гастрольних турне містами України та за кордоном. Творці вистави — режисер-постановник Петро Ільченко, художник-постановник Андрій Александрович, незмінна виконавиця головної ролі Наталія Сумська, Володимир Коляда (Омелько Кайдаш) — були відзначені урядовою премією імені Лесі Українки.

Протягом тих 16 років, що триває життя вистави, не раз змінювалися виконавці — діти Кайдаша дорослішали, переходили на інші ролі. А разом із ними зростало не одне покоління глядачів, які нерідко саме через цей сценічний твір прилучалися до споконвічних українських сакральних тем і проблем.

Сьогодні «Кайдашева сім'я», її головний сенс звучить дивовижно суголосно тим проблемам, що хвилюють кожного українця: як зберегти духовні сили і життєдайність нації, здолати непростий шлях до Милосердя, взаєморозуміння, єднання і Віри, до тих загальнолюдських категорій, що дарують життя, щастя, добробут і Перемогу над нечистю. Ця вистава пронизана граничною національною гідністю, тут кожен персонаж має самобутні, неординарні, яскраві риси, що ментально притаманні українцям. Вона творилася митцями, які на генетичному рівні відчувають сутність і душу нашої нації.

Справжньою Берегинею вистави стала незмінна виконавиця ролі Марусі Кайдашихи Наталія Сумська. Завдяки її неймовірній мистецькій самовіддачі, любові до театру, до наших традицій, якими вона надихається і ділиться з кожним, хто існує поруч, «Кайдашева сім'я» приречена на довге сценічне життя. Сьогодні вистава є правдивою класикою сценічного мистецтва України, а кожен із акторів вважає за честь взяти в ній участь у тій чи іншій ролі. 

Голос України