МІНІСТЕРСТВО КУЛЬТУРИ ТА ІНФОРМАЦІЙНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ
Режисер Іван Уривський прокоментував успіх українського театру в Авіньйоні

Національному академічному драматичному театру ім. Івана Франка з виставою «Калігула» у спеціальній програмі (OFF) на одному з найпрестижніших театральних фестивалів світу в Авіньйоні вдалось зібрати повну залу. Режисер-постановник спектаклю Іван Уривський розцінив це як вагомий крок уперед.  


В ексклюзивному коментарі власній кореспондентці Укрінформу у Франції Іван Уривський наголосив, що фестиваль став гарним майданчиком, щоб донести інформацію про події в Україні.  
«Наші покази якраз співпали із жахливим обстрілом Охматдита, і ми про це багато розповідали, як і в інтерв 'ю, так і після поклону. Дуже важливо на таких масштабних фестивалях говорити не тільки про український театр, а про Україну загалом, і про війну», - сказав Уривський.  


Він додав, що «шість разів вийти на поклон з прапором України в Авіньйоні – це важлива річ».  
На спектаклі Уривського в Україні квитки розкуповують за три місяці до дня показу. Однак за кордоном, за його словами, авторитет ще потрібно здобути: «Потрібно розуміти, що про наш театр там у Франції мало хто знає, до того ж упродовж фестивалю там показують понад 1600 вистав, тож привернути увагу до наших шістьох було непросто. Однак ми закінчували повним залом на шостій виставі, хоча першу грали на півзалу», сказав Уривський, коментуючи успіх вистави «Калігула» за п'єсою Альбера Камю.  


Уривський розповів також, що цього року дирекція фестивалю в Авіньйоні проводить його без жодної участі росіян та без російських театрів взагалі.  
«Калігула» - це перша вистава, яку випустив театр Франка під час повномасштабної війни, над якою Уривський почав працювати ще до 24 лютого 2022 року. Він каже, що не мав наміру спекулювати на темі диктатури, але так склалося, що ця історія зараз, як ніколи, на часі.  


«Питання, що порушує п 'єса, дуже актуальні зараз не тільки для нас, а для французів, для американців і для всього світу. Це система образів, та і сам текст, він може бути як про сьогодні, так і про завтра, так і про тисячу років тому. І дуже круто, коли співпадають емоції глядачів в Україні, або у Франції, або Румунії. Це дуже важливий момент», - каже він.  


За п 'ять днів до Авіньйону театр Франка давав «Калігулу» ще на одному престижному фестивалі, в румунському Сібіу. Тож режисер сподівається, що після цих поїздок з'явиться більше можливостей показувати український театр в Європі.  


Як повідомляв Укрінформ, п'єса «Калігула» отримала найвищі оцінки французьких критиків та мала аншлаг на показі у межах програми українського «Павільйону Майбутнього» на найпрестижнішому театральному фестивалі у французькому Авіньйоні.  

 

УКРІНФОРМ