МІНІСТЕРСТВО КУЛЬТУРИ ТА ІНФОРМАЦІЙНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ
І сміх, і сльози...

28 березня знакову виставу «Кайдашева сімя» франківці зіграють у 200-й раз

 

Нагадаємо, 2007 року відому п'єсу українського класика Івана Нечуя-Левицького поставив у Національному театрі ім. І. Франка знаний режисер Петро Ільченко (сценографія Андрія Александровича-Дочевського), і від першого показу й дотепер ця вистава проходить з супераншлагами, а квитки важко дістати. «Кайдашеву сім'ю» люблять грати актори, її обожнює публіка — можна дивитися по кілька разів і весь час знаходити якісь нові акценти, бо в ній порушується тема, яка лишається актуальною, — конфлікт батьків і дітей.

«Кайдашева сім'я» написана 139 років тому, але й досі актуальні слова Івана Франка, який  зазначав, що повість «з огляду на високо артистичне змалювання селянського життя» належить «до найкращих оздоб українського письменства». З великою художньою силою і правдивістю І. Нечуй-Левицький розкрив у цьому творі духовні цінності, які склалися впродовж століть в українській родині. Новаторство письменника якраз виявилося в тому, що він показав руйнування набутої духовності труднощами щоденного життя, відтворив такий стан українського селянства, який нівечить справжню суть його «народного духу». Це чи не найпопулярніший твір І. Нечуя-Левицького, про що свідчить велика кількість його перевидань і перекладів іншими мовами.

Про «Кайдашеву сім'ю» можна сказати, що це вистава, в якій крізь сміх пробиваються сльози...

Зіркою постановки є Наталія Сумська, яка створила колоритний образ Кайдашихи і грає без дублерів уже впродовж майже десяти років! Нині актриса вийде на сцену двохсотий раз.

«Маруся Кайдашиха у виконанні Наталі Сумської ніби зійшла зі сторінок класичної повісті зі своїми клопотами про велику родину. Її героїня  — сильна і  неординарна натура, яка у будь-якій ситуації може захистити й  зберегти своє родинне гніздо, — підкреслює Наталія ПОНОМАРЕНКО, керівник літературно-драматичної частини Національного театру ім. І. Франка. — Цілий каскад акторських знахідок, безмежність творчої фантазії, абсолютне відчуття жанру і стилю, віртуозність імпровізації демонструє Сумська».

У цій виставі кожен образ — «смачний» і колоритний. У вівторок гратиме зірковий склад франківців — Володимир Коляда (Кайдаш), Наталія Сумська (Кайдашиха), Олександр Форманчук (Карпо), Назар Задніпровський (Лаврін), Олена Мамчур (Мотря), Ксенія Баша-Довженко (Мелашка), Ніна Гіляровська (баба Параска), Зінаїда Цесаренко (баба Палажка), Володимир Абазопуло (Привид херсонського чумака) та інші.

Нагадаємо, ця вистава стала знаковою для колективу театру. Її з успіхом представляли на численних міжнародних фестивалях і форумах. А її творці були удостоєні Премії Кабінету Міністрів України ім. Лесі Українки.

 

Т. Поліщук. Газета "День". 28.03.2017