МІНІСТЕРСТВО КУЛЬТУРИ ТА ІНФОРМАЦІЙНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ
Хто є хто у «Калігулі»

Тривають репетиції першої прем'єри франківців воєнно-театрального сезону. 

Від п'єси Альбера Камю про  імператора Калігулу нас віддаляє майже вісім десятиліть (повна версія тексту п'єси з'явилася 1944 року).

Від постаті  історичного персонажа Калігули нас віддаляють цілі тисячоліття: імператора убили заколотники 24 січня 41 року, коли імператору було всього 28 років і майже половина світу була у нього в долонях.  Яким він міг би бути у нашій сценічній версії на основі п'єси Нобелівського лауреата, драматурга, прозаїка і філософа Альбера Камю? Якраз і шукаємо відповідь на це запитання, долаючи творчі сумніви, стереотипи масової культури про відомого римського імператора.

Роботу над «Калігулою» ми розпочали в Національному театрі імені Івана Франка ще до  повномасштабного воєнного вторгнення Росіі в Україну. Відразу після такого вторгнення мене постійно ятрили внутрішні сумніви: чи на часі ця п'єса про римського імператора саме сьогодні, чи не випаде ця історія з нашого теперішнього напруженого  хронологічного контексту, контексту страшної війни. Згодом, спілкуючись з колегами на тему цього твору, дійшли висновку, що і сам автор, Альбер Камю, так само ятрив себе внутрішніми сумнівами: чи доречний його  «Калігула»  у час, коли в Європі триває Друга світова війна? Подібні  авторські сум'яття розтягнули у Камю роботу над його «Калігулою» майже на десятиліття, допоки текст п'єси з' явився друком  у паризькому видавництві «Галлімар» 1944 року.

Специфіка сценічної роботи над авторським текстом у тому, аби розгадати приховані авторські таємниці та підтекст у п'єсі, зламати певні авторські «коди», щоб відкрити двері у світ  імператора-диктатора Калігули та його найближчого оточення.

Отже, декілька слів про важливих персонажів майбутньої вистави  «Калігула».

Кассій Херея – офіцер преторіанськоі гвардіі часів правління імператора Калігули. Херея очолив заколот та організував убивство імператора, за що згодом і сам був страчений Клавдієм (дядьком Калігули та його наступником на престолі) . У п'єсі  Херея проходить шлях від щирого сипатика імператора до його запеклого свідомого ворога, що прагне разом з Калігулою викорінити ЗЛО не тільки у римській імперії, а, очевидно і в цілому світі , бо для Херея  божевільний та розбещений убивець-політик Калігула і є втіленням абсолютного ЗЛА.

Грають: Дмитро Рибалевський, Роман Ясіновський.

Якщо говорити про персонажів, які  є у нашій виставі, то це здебільшого найближче оточення імператора Калігули. Вони є свідками прийняття диктатором божевільних рішень,  що призводять до загибелі  людей. Можна назвати їх і співучасниками, і заручниками, тут Камю дає можливість на власне трактування.

Гелікон – фактично раб Калігули. Оскільки суттєвих згадок у світовій історії довкола нього не існує,  то тут і виникає багато питань. Коли довкола  історичних особистостей виникає такий собі Гелікон,  то це іноді плутає, але і дає різні варіації подальшого сценічного рішення. У нас  триває постійний пошук значення та місіі цього героя.  У виставі виникло рішення, щоб роль Гелікона грала жінка, як мати імператора, як його  найкращій друг. Тобто у нашій сценічній історії  Гелікон – відданий слуга імператора, можна сказати, що він є  і радником імператора,  бо тільки з Геліоном  імператор може щиро говорити про місяць на небі. Тому в результаті і помирає цей Гелікон не від рук Калігули, а помирає він разом з ним, як його вірний раб.

Грають: Людмила Смородіна, Олена Хохлаткіна.

Мілонія Кезонія – остання, четверта дружина імператора Гая Цезаря Юлія Калігули, мати його єдиної доньки.  Кезонія убита в Римі  24 січня  41 року.  Це дуже важлива жінка в  сценічній історії про імператора. Взагалі , Калігула і жінки – окрема тема, тому у нас Кезонія і стає «провідником» у цьому напрямку. Вона – його колишня коханка, старша за нього,  саме до  неї імператор-диктатор повертається після смерті Сестри Друзіли, і згодом Кезонія постійно йде за Калігулою, адже жінка поруч з тираном відіграє важливу роль: на цьому мотиві акцентує увагу і сам Альбер Камю. Кезонія розуміє ціну свого зв'язку з  імператором , тому одночасно страх і любов до Калігули керують її поведінкою, хоча з приводу любові   і можна посперечатися: яка вона є  і що насправді відчуває Кезонія ще треба  відчути актрисам, треба прийти до цього розуміння,  аби глибше розкрити  Кезонію.

Грають: Ксенія Баша, Тетяна Міхіна.

Сціпіон – друг імператора. Калігула вбиває його батька і їх відносини  зі Сціпіоном стають на певні терези. Сціпіон проходить шлях від ненависті до любові і навпаки. Цей герой, можна і так сказати, іноді веде  подвійну гру,  але  іноді навіть сам цього не усвідомлює, тому  іноді його настрій важко упіймати і зрозуміти.

Грають: Акмал Гурезов, Олександр Печериця

Взагалі  поки що важко говорити вичерпно та об'ємно про персонажів «Калігули», адже вистава на стадії творення, а в процесі  іноді різко змінюються акценти і трактовки. Лише зробивши фінальні сцени та зібравши виставу можна обережно говорити, якими є у нас персонажі римської імперіі, і чого вони прагнули: лише після прем' эри можна спробувати зрозуміти  їх біль,  їхні мотивації, їхню поведінку.

Калігула – римський імператор з династії Юліів-Клавдіів, Гай Юлій Цезар Август Германій, убитий  заколотниками 24 січня 41 р. н. е. Калігула, як багатошаровий герой, інколи  на межі божевілля, інколи його беруть у полон філософські та романтичні настрої і він, як диктатор, що має абсолютну владу, бажає усім підлеглим абсолютної свободи, за яку дехто і платить своім життям через примхи та галюцинаціі тирана. У процесі репетицій образ імператора-диктатора  знаходиться ніби в тумані – у сенсі розуміння його дій, мотивацій та його вчинків, але саме творчий процес і дає можливість ясніше розгледіти цей непростий образ. І спробувати зрозуміти: до якої межі божевілля може довести політика (у нашому сюжеті – імператора) «абсолютна влада», про яку казав ще сам Камю. Холоднокровний убивця чи божевільний політик-ідеаліст, зіпсоване безмежною  владою дитя чи неадекватний заручник  скажених політичних обставин, коли політик отримує безмежну владу і випробовує усі злочинні   механізми, аби цю владу утримати у власних руках? І такі думки виникають, коли говоримо з акторами про суперечливу трагічну історичну постать імператора Калігули.

Грають: Віталій Ажнов, Олександр Рудинський.

Іван УРИВСЬКИЙ. ТКК