МІНІСТЕРСТВО КУЛЬТУРИ ТА ІНФОРМАЦІЙНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ
Франківцям -100!

28 січня «перша сцена» нашої країни, легендарний творчий колектив відмітив ювілей

 

Без фанфар, у тісному колі друзів, із шампанським, тортом і цукерками, дуже душевно свій день народження відмітили митці Національного театру ім. Івана Франка, який народився у Вінниці у далекому 1920 році, а першою виставою став «Гріх» за В. Винниченком, прем‘єра якого відбулася 28 січня, і ця постановка Гната Юри розпочала творчу сторінку прославленого колективу. Нагадаємо, «День» писав у №№ 12-13 у статті «Здійснити те, що вони не встигли...», в якій Михайло Захаревич, генеральний директор-художній керівник Національного театру ім. І. Франка розповів про минуле, сьогодення і майбутнє ювілярів.

Нині у залі зібралися франківці різних поколінь, вшанували пам'ять корифеїв, майстрів і колег, які прославили цю сцену, а потім відбувся капусник про те, що ви нас не знаєте, а ми вас знаємо, який розпочали молоді актори, продовжило середнє покоління, а фінальну крапку дійства, зробили «генерали капустянського руху» Лесь Задніпровський і К*. Глядачі сміялися до сліз, коли актори колоритно демонстрували режисерські почерки провідних постановників театру: Дмитра Богомазова, Петра Ільченка, Юрія Одинокого та Андрія Приходька… і це показало, що з почуттям гумору у молоді все добре, і франківський прапор у надійних руках митців різних поколінь. А 100 років – це не вік для театру, а все цікаве ще попереду!

Так, у квітні головний режисер театру Дмитро Богомазов запросить публіку на прем‘єру знакового твору І. Франка"Украдене щастя" (це буде оригінальна новаторська, авторська версія), а у головних ролях виступлять: Євген Нищук, Дмитро Рибалевський, Олександр Ярема, Олександр Печериця, Тетяна Міхіна та Анжеліка Савченко. Українське театральне мистецтво на міжнародному фестивалі МІТЕМ (Будапешт) теж у квітні представить камерна вистава франківців "Лимерівна" за однойменною п'єсою П. Мирного (режисер Іван Уривський), на цьому престижному форумі свої резонансні роботи продемонструють митці з 15 країн світу і покажуть 19 постановок…

Нагадаємо, офіційні урочистості ювілярів відбудуться 27 травня, коли розпочнеться Міжнародний фестиваль національних театрів Європи, який ініціювали франківці, і цю ідею підтримали у Національній спілці театральних діячів України.

«День» вітає ювілярів з днем народження і бажає продовжувати свій творчий політ резонансними та цікавими сценічними пошуками, експериментами і знахідками, а ще щоб аншлаги були на всіх виставах у найближчі ще 100 літ!

Тетяна ПОЛІЩУК, «День».