МІНІСТЕРСТВО КУЛЬТУРИ ТА ІНФОРМАЦІЙНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ
«Музи не мовчать» – актори театру Франка відвідали Харківщину з концертами.

Актори Київського Національного театру імені Івана Франка виступили з концертами на Харківщині. Зокрема зіграли свою мистецьку музично-поетичну програму «Музи не мовчать» перед мешканцями та захисниками у Балаклійській громаді Ізюмського району, що знаходилась під російською окупацією та була звільнена у вересні 2022 року українськими військовими.

 

“Спільну біду треба проживати спільно: через єднання, через музику, через гумор. Культура ж є тим рушієм і фундаментом, задля якого ми все це робимо. Саме через мистецьку рефлексію та асоціативність ми можемо говорити про це зі світом”, - розповідає актор і музикант Михайло Кукуюк.

 

Команда франківців вже не вперше гастролює прифронтовими містами – за роки війни це стало вже певною традицією у театрі. Авторські композиції, часом гострі, але актуальні поетичні рядки, живе спілкування, єднання спільним духом боротьби - все це надихає та дарує впевненість у перемозі. 

 

“Люди хочуть бути почутими і для нас важливо почути їх. Важливо не забувати, якою ціною здобувається перемога. Важливо знати, що поруч з нами є люди, які бачили справжнє зло. І я вражена непохитністю цих людей. Бо попри кількість повітряних тривог, попри щоденну небезпеку, вони продовжують життя і продовжують наповнювати своє місто красою і любов'ю. Харків є, він живе, він стоїть, він приймає людей і тримається попри все. Бути тут – для мене важливо і це велика честь”, - зазначила після виступу актриса театру, співачка Катерина Артеменко.

 

“Цей конект з глядачем, що жив під окупацією і зараз живе поблизу лінії бойового зіткнення, дуже важливий! Тому обовʼязок культурного середовища – вести ці зустрічі і взаємодіяти з людьми. Враження від цих зустрічей максимально правильні, максимально потрібні”, - додає актор та музикант Валерій Величко.

 

Наразі команда Театру готується до наступних виїздів до військових та цивільних у містах Харківської, Донецької, Запорізької, Херсонської, Миколаївської, Дніпропетровської та Сумської областей.