МІНІСТЕРСТВО КУЛЬТУРИ ТА ІНФОРМАЦІЙНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ
«Ми є і будемо жити»!

Лариса Кадирова, художній керівник міжнародного фестивалю «Марія» — про повноліття форуму

 

Із 4 до 9 жовтня відбудеться XVI Міжнародний театральний фестиваль «Марія», хоча через недофінансування, перефоматування структури Міністерства культури та інші «реформи» велика частина закордонних гостей у Київ, на жаль, не приїде, бо навіть на готель коштів не знайшли... Втім, керівництво Національного академічного драматичного театру ім. І. Франка, на базі якого традиційно восени відбувається фест, взяло на себе всі технічні витрати й вирішило не скасовувати це мистецьке свято, яке цьогоріч стане локальнішим, об'єднає українських майстрів сцени, тож організатори запевняють, що глядачам буде на що подивитися...

— Цьогоріч «Марія» відрізняється від попередніх тим, що має конкретні адреси: 100-річчя заснування Театру ім. І. Франка — першої сцени України і присвята165-ї річниці з дня народження Марії Заньковецької, а ще тим, що на форум ні Фонд культури, ні Міністерство культури не дали ні копійки, — розповіла Лариса КАДИРОВА, автор ідеї, натхненниця, засновниця, серце і душа фестивалю. — Та попри негаразди — величезна подяка керівництву франківців, яке поставилося до «Марії», немов це їхнє рідне дитя. Театр безоплатно надає нам свою Камерну сцену ім. С. Данченка, техніку, світло, реквізит, працівників, які забезпечують роботу форуму, — словом задіяні майже всі служби, щоби фестиваль відбувся на належному рівні. Оскільки наш фест благодійний, то на всі вистави для глядачів вхід вільний. Традиційно і гості, і учасники, і публіка можуть у перервах дійства пригоститися чаєм, кавою, печивом «Марія» та сухариками...

В афіші будуть представлені переважно творчі пошуки українських митців із різних міст України: Херсона, Коломиї, Чернігова, Львова, Дніпра, Кривого Рога та Києва, а з-за кордону приїдуть лише три колективи із Німеччини, Польщі та Білорусі: Олена Кюн, Ярослава Горобей та Віка Левовська — «Німеччина-Сендвіч» С. Фурер, К. Бендінг, О. Кюн (Кельн); Марта Погребні — «Солодка Даруся» М. Матіос (Зелена Гура) та Галина Дзягілєва — «Обраниця» за творами О. Пушкіна (Мінськ).

У межах фесту відбудуться виставки: «Нам 100 років. Франківці», «Франківці у п'єсах Марка Кропивницького» (фонди Музею Театру ім. І. Франка), «Марія Заньковецька» (фонди Музею М. Заньковецької), «Марко Кропивницький» (представляє «Вітальня на Дворянській» за підтримки культурно-ділового центру «Рубаненко і партнери» (Харків).

Цьогорічна наукова конференція буде присвячена магії слова на сцені Театру ім. І. Франка до 100-річного ювілею; згадаємо також про 100-річчя Миколи Лукаша — одного з найкращих перекладачів та геніальної особистості, поговоримо і про те, що виповнилося 155 років класику Михайлу Коцюбинському... Так, музичну сторінку «Люблю любити любов» підготував кобзар Тарас Компаніченко і назвав «Франківцям присвячую». А ще згадаємо про слово — писане, перекладене, інтерпретоване режисерами, озвучене акторами у просторі й часі (на сцені й у кіно). Тобто представимо цікаві моменти, які, можливо, трохи загубилися, але ми все ж повинні про них не забувати...

У межах фестивалю глядачі мають змогу побачити п'ять аншлагових постановок франківців. Відкриє наш форум «Morituri te salutant» (за новелами В. Стефаника, режисера Д. Богомазова). 5 жовтня покажемо містерію «Земля» (інсценізація за романом О. Кобилянської молодого режисера Д. Петросяна), а я гратиму «Стара жінка висиджує» (на фото) — цей спектакль заснований на п'єсі видатного польського письменника, драматурга, поета і прозаїка Тадеуша Ружевича, постановка знаного режисера Збігнева Хшановського. А 6 жовтня Євген Нищук запросить на слідчий експеримент під назвою «Момент кохання» (за творами В. Винниченка у постановці Т. Жирка). 7 жовтня я зіграю роль колоритної баби Устини в моновиставі Сергія Павлюка за твором «Не плачте за мною ніколи» М. Матіос.

Знаєте, ми вирішили один із днів присвятити коханню і крім постановок, які покажуть актори зі Львова (Мирослава Солук, Ірина Швайківська — «Картка любові» Р. Горак), Чернігова (Микола Бичук — «Чому люди не...» С. Астраханцев) та Києва (крім «Моменту кохання», ще свою роботу продемонструє Марина Пучерова — «Олена Теліга...» М. Пучерова), запросимо публіку на імпрезу «Я кохаю», де лунатиме французький шансон та висока поезія — вірші Ліни Костенко, Марини Цвєтаєвої та інших поетів у виконанні зірки Театру на Липках Анжеліки Гирич та співака, українського француза Поля Манондіза.

Ознайомившись із програмою, театральні гурмани ще раз переконаються, що «Марія»-2019 дає можливість побачити резонансні постановки, творчі експерименти і пошуки акторів, які представляють різні мистецькі школи.

Тетяна ПОЛІЩУК, «День»