МІНІСТЕРСТВО КУЛЬТУРИ ТА ІНФОРМАЦІЙНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ
Про чари і крижані пристрасті

«Снігова Королева» - дебют молодого режисера Давида Петросяна на головній сцені франківців

У репертуарі Національного театру ім. І. Франка з‘явилася новинка: відому казку Ганса-Крістіана Андерсена, як поетичну притчу, поставив талановитий молодий режисер Давид Петросян. Кожна його вистава викликає цікавість глядачів і критиків. Нагадаємо, нині в афіші франківців на Камерній сцені можна побачити три драматичні постановки Давида Петросяна – «Земля», «Буна» і «Війна», а віднині вже на Великій сцені режисер представив відому казку «Снігова Королева». Це вистава про вірність і мужність, про щире серце, якому не страшні крижані чари могутньої Снігової Королеви. Це зворушлива історія про мандри маленької Герди нагадує урок терпіння, витривалості та незламної віри…

Оригінальну сценографію і костюми створив Петро Богомазов, музику написав композитор Олександр Кохановський, балетмейстер - Ольга Семьошкіна. У виставі звучать вірші Івана Франка, Володимира Сосюри та Роберта Бернса, а тексти пісень написали: Світлана Косолапова, Олена Івасіва-Фесуненко і Тетяна Антропова. У постановці з‘явилися нові персонажі, зокрема, музиканти-пінгвіни, кожний вихід яких на сцену викликав потужну реакцію публіки, а у перерві дітлахи навіть копіювали «мову» добрих пінгвінів. На прем‘єрі головні ролі виконали: Марія Заниборщ (Герда), Марина Кошкіна (Кай і Розбійниця), Олена Мамчур (Снігова Королева), Віталій Ажнов (Ворон та Білий Ведмідь), Іван Залуський (Принц та Північний Олень), Анастасія Рула (Принцеса), Олена Івасіва-Фесуненко (Дружина Ворона та Фінка), Анна Маркович(Сніжинка), Анна Глухенька, Олександр Міцкевич, Михайло Омельченко, Володимир Лапченко, Олександр Скрябін, Володимир Сінчук, Артур Задорожний і Андрій Швець (Пінгвіни).

 «Снігову Королеву» в постановці Національного театру імені І. Франка можна побачити 27 і 29 грудня, з 1 по 5 і 7 січня, а потім вже у лютому. До речі, ця постановка прекрасно вписується у список цікавих казок, які театри нашої столиці пропонують дітям на зимові канікули.

Тетяна ПОЛІЩУК, «День».