МІНІСТЕРСТВО КУЛЬТУРИ ТА ІНФОРМАЦІЙНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ
Офіційна заява театру Франка щодо участі в театральній Олімпіаді

Театр Франка повідомляє, що скасовує свою участь у Х Театральній Олімпіаді в Будапешті. 

Більше чотирьох місяців тому ми надали згоду на участь в Театральній Олімпіаді вистав «Кар'єра Артуро Уї» та «Калігула» тільки після того, як отримали запевнення від організаторів про відсутність у програмі представників країни-агресора Росії. 

В листі до організаторів від 19 січня 2023 року наш театр іще раз повідомив про нашу непохитну позицію й наголосив, що заклики до пошуку «діалогу без політики» та відновленню «зруйнованих мостів» з російськими митцями є абсолютно неприйнятним. Але не зважаючи на висловлені у відповідь цілковите розуміння й солідарність з Україною, нещодавно програма Олімпіади була доповнена виставою «REX» у постановці художнього керівника Александрінського театру Валерія Фокіна. Також у рамках Олімпіади відбувся показ його кінофільму «Петрополіс» з Антоном Шагіним у головній ролі – російським актором, який активно підтримує війну проти України. 

Наш театр щиро прагнув доєднатися до великої світової театральної події та провів велику роботу з підготовки показу українських вистав у Будапешті, але ми не можемо погодитися з сумнівним «сусідством» у програмі Театральної Олімпіади.

Театр Франка розуміє важливість презентації української культури за кордоном та постійно працює над розвитком міжнародної співпраці з колегами з усього світу. Водночас ми притримуємося непохитної позиції щодо неможливості участі у міжнародних заходах, на які запрошуються представники країни-терориста та особи, які виправдовують агресію Росії. Наразі наш театр займається підготовкою до участі у декількох міжнародних фестивалях в Європі, новини про які ви побачите на нашій сторінці трохи згодом!