МІНІСТЕРСТВО КУЛЬТУРИ ТА ІНФОРМАЦІЙНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ
Непереборна класика

Після паузи через активні військові дії Перша сцена країни відновлює роботу в Києві. 

За словами Михайла ЗАХАРЕВИЧА, генерального директора — художнього керівника Національного театру ім. І. Франка, свої перші постановки колектив вирішив зробити благодійними і запросити на перегляди військовослужбовців ЗСУ та бійців територіальної оборони, завдяки мужності яких вдалося зупинити окупантів-рашистів, не дати захватити нашу столицю, звільнити Київську область від загарбників. Покази, щоб не наражати глядачів на небезпеку через бомбові обстріли, які щоденно все ж продовжуються, відбуватимуться не на рідній сцені франківців, а в Київському національному театрі імені Лесі Українки (Нова сцена) та в Оперній студії Національної музичної академії України.

27 і 28 квітня представлять одну із резонансних камерних вистав — «Лимерівна» (постановка режисера Івана Уривського, сценографія Петра Богомазова) за однойменним твором Панаса Мирного, який належить до кращих зразків української мелодрами, в якій рушійною силою конфлікту є пристрасне кохання, яке непідвладне жодним компромісам і на яке здатні лише цілісні вольові особистості. Це нове прочитання української класики. Нагадаємо, у грудні 2020 року «Лимерівну» було визначено серед переможців III Всеукраїнського фестивалю-премії «ГРА» в номінації «Краща вистава камерної сцени». Цю виставу з великим успіхом також було презентовано в Будапешті, у програмі Міжнародного театрального фестивалю Mitem-2021 (у межах європейського сценічного форуму).

29 і 30 квітня в Оперній студії НМАУ покажуть виставу-визитівку «Шельменко-денщик», поставлену за комедією Григорія Квітки-Основ'яненка режисером Петром Ільченком, актори зіграють її аж утрьохсоте! Нагадаємо, прем'єра відбулася 1999 року! Ця комедія прославленого колективу побувала в численних гастрольних турне як по Україні, так і за її межами, представляла мистецтво франківців на всеукраїнських та міжнародних фестивалях, їй аплодували бійці АТО-ООС. А для багатьох акторів вистава виявилася доленосною. Знаний режисер Петро Ільченко вміє ставити класику таким чином, щоб вона була цікавою для глядачів різних поколінь і була актуальною.

— Секрет успіху «Шельменко-денщика» полягає в матриці твору, блискуче написаного нашим класиком: хвилюючий та мобільний сюжет... Знаєте, деякі мої колеги-режисери не дуже панькаються з автором п'єси, але в цьому творі кожне слово Квітки-Основ'яненка — «золото», і я вважаю, що автора потрібно слухати, і він має бути партнером постановника, а не підлеглим. Аншлаги доказують, що ми разом з акторами знайшли «ключика» до сердець глядачів, а тому вистава продовжує свою переможну ходу і залишається в репертуарі театру, — каже Петро ІЛЬЧЕНКО, режисер Національного театру ім. І. Франка. — Ця постановка про те, як талант рятує людину, виводить із різних життєвих проблем… Від прем'єри й донині у виставі грають провідні майстри сцени: Анатолій Гнатюк (Шельменко), Володимир Коляда (Шпак), Валентина Ілляшенко (Фенна Степанівна), Наталія Ярошенко (Евжені)… Зараз Олексій Паламаренко, який упродовж багатьох років виконував роль Скворцова, по черзі з В. Колядою висвітлюють образ Шпака, а з Евжені ми перевели Світлану Прус на маму Фенну Степанівну... Актори люблять цю комедію і переходять на інші, вже вікові ролі, аби залишатися у творчій команді «Шельменка-денщика».

Вистава несе позитив, а тому її дуже тепло сприймають глядачі. Саме позитивні емоції сьогодні особливо потрібні людям».

Нині чимало франківців продовжують воювати в ЗСУ, територіальній обороні, займатися волонтерством, а ще митці запрошують на вистави, організовують нові творчі проєкти. Один із таких, про який повідомляв «День», — відеоімпреза, представлена на Youtube-каналі театру «Поезія Незламних». У ньому актори читають твори сучасних українських поетів — вірші, написані у час російсько-української війни. Коло авторів широке: Сергій Жадан, Олександр Ірванець, Ігор Астапенко, Юрій Іздрик, Катерина Калитко, Світлана Дідух-Романенко, Віталій Білозір, Сергій Фаліон, Юрій Рибчинський та інші… Мета проєкту — привернути увагу широкого загалу засобами театру до сучасної талановитої української поезії, яка вражає образністю, болем, відвертістю, патріотизмом. Автор ідеї та модератор «Поезії Незламних» — режисер Іван Уривський.

Франківці з оптимізмом дивляться у майбутнє — все буде добре! Перемога буде за нами! Слава Україні!

Тетяна ПОЛІЩУК, «День».