МІНІСТЕРСТВО КУЛЬТУРИ ТА ІНФОРМАЦІЙНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ
"Грека Зорбу" з Хостікоєвим у головній ролі визнали кращою виставою "Золотих оплесків Буковини"

Кращою виставою фестивалю "Золоті оплески Буковини" журі визнало виставу Національного академічного драматичного театру імені Івана Франка "Грек Зорба". Буковинці переглянули виставу сьогодні, 31 жовтня, у день закриття фестивалю. У головних ролях виступили народні артисти України Анатолій Хостікоєв та Наталія Сумська.

Вистава пройшла з аншлагом і збурила дуже різні емоції у глядачів: від сміху до тривоги та внутрішньої напруги. У театральному романі на сцені муздрамтеатру імені Ольги Кобилянської розгорнулися життєві перипетії грека Алексіса Зорби (Анатолій Хостікоєв). В образі Зорби театрали побачили і невиправного романтика, і вічного мандрівника, і філософа, і музиканта, і просто справжнього чоловіка та вільну людину... Особливим змістом була сповнена його зустріч із молодим капіталістом Нікосом, романтичне кохання із француженкою Гортензією-Бубуліною.

Постановка стала справжнім видовищем: Анатолій Хостікоєв вживу на сцені вигравав на сантурі (музичний інструмент, схожий на цимбали), Наталія Сумська зачарувала образом француженки та кокетливим акцентом... Гру акторів супроводжували відеоефекти: сцену прикрашало то розкішне зоряне небо з великим місяцем, то сильний дощ, то блакитне море... А декорації у вигляді морських сітей стали гарним натяком на заплутаність нашого життя.

Червоною лінією через усю виставу пройшли роздуми про уміння бути вільним, насолоджуватися життям, пізнавати смак любові та пристрасті. До речі, глядачеві полюбилося, як смак цього життя був переданий в образі великих спілих апельсинів, з яких на сцені герої то видавлювали сік, то жадібно поїдали їх неочищеними, то спокушали... Під кінець першої дії аромат апельсинів заполонив увесь зал.

"Знаєш, у чому секрет? Чого нам насправді не вистачає?!.. Безумства!", - у кульмінації промовляє Алексіс Зорба...

- Під кінець вистави я раптом зрозумів, що уже другу годину сиджу дуже напружений. У виставі не було прямого повчання про життя, не було якоїсь голосної моралі, як це полюбляють робити у багатьох комедіях. У цій виставі нам просто дали можливість побачити нас самих у тих образах, у яких ми буваємо, поки вчимося насолоджуватися життям, - висловив свою думку постійний глядач фестивалю Станіслав КЛИМЕНКО. - Напевно, за вісім днів фестивалю я отримав дуже багато енергії, багато думок і просто насолоди, як і грек Зорба... 

 

Молодий Буковинець. 2013.