МІНІСТЕРСТВО КУЛЬТУРИ ТА ІНФОРМАЦІЙНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ
Бойова, сильна жінка

27 червня Наталія Сумська зіграє Кайдашиху 300-й раз!

Відому п'єсу українського класика Івана Нечуя-Левицького поставив у  Національному театрі ім. І. Франка знаний режисер Петро Ільченко (сценографія Андрія Александровича-Дочевського), і від першого показу, який відбувся у грудні 2007-го  й до сьогодення  ця вистава проходить з супераншлагами, а квитки важко дістати. «Кайдашеву сім'ю» люблять грати актори (змінилося вже кілька складів виконавців, а Наталія Сумська  - єдина Кайдашиха – колоритна тітка і сувора свекруха). Цю виставу обожнює публіка — можна дивитися по кілька разів і весь час знаходити якісь нові акценти, бо в ній порушується тема, яка лишається актуальною, — конфлікт батьків і дітей.

- Моя Кайдашиха  справжня, робоча, українська  жінка, - каже актриса Наталія СУМСЬКА. – Всі нарікання і докори героїні мають місце і не просто так вона сварить невісток, а її лайки повинні бути  виправдані  на сцені. Може тому  ця вистава так довго тримається у нашому репертуарі. Знаєте, коли тільки народжувалась постановка, то на репетиціях кожен актор чітко вибудовував свою роль. Сценічну версію ми робили разом із режисером Петром Ільченком з повісті класика Івана Нечуя-Левицького. Бо  «Кайдашева сім‘я» виписана дуже дрібними епізодами... У мене Кайдашиха не стара баба, а  бойова тітка. Вона відповідає за  порядок у хаті, за дисципліну. Через те, що її чоловік – Омелько зазирає у чарку, Марія мусить все господарство  на собі  тримати. З невістками вона вважає, що не повезло: одна -  лайлива, інша – кволенька, а тому  Кайдашиха не може стриматись і не зауважити, якщо , на її думку, бачить непорядок у хаті. Вона хоче, аби всі були досконалі, а невістки – вправні…

Моя героїня – жінка з досвідом. У нас вистава вийшла правдива бо у інших театрах цей твір часто грають на котурнах, з капустяними нотками. Ми пішли іншим шляхом – на сцені повинна бути правдива, реалістична  історія. Художниця по костюмах Людмила Нагорна пішла на зустріч і створила унікальні костюми, використовуючи справжні сорочки, свитки, спідниці. До речі, багато реквізиту я привезла   з мого рідного села Катюжанка Вишгородського району Київської області. Це «скарби» зі скрині бабусі, а ще люди віддали для нашого театру  ступи, кочерги. І це додало колориту виставі. «Кайдашева сім‘я» - одна з найулюбленіших вистав, а роль Марусі  для мене дуже дорога...

Зіркою постановки є Наталія Сумська, яка створила колоритний образ Кайдашихи і грає без дублерів уже впродовж  14-ти років! Нині актриса вийде на сцену 300-й раз!

-Маруся Кайдашиха у виконанні Наталі Сумської ніби зійшла зі сторінок класичної повісті зі своїми клопотами про велику родину. Її героїня  — сильна і  неординарна натура, яка у будь-якій ситуації може захистити й  зберегти своє родинне гніздо, — підкреслює Наталія ПОНОМАРЕНКО, керівник літературно-драматичної частини Національного театру ім. І. Франка. — Цілий каскад акторських знахідок, безмежність творчої фантазії, абсолютне відчуття жанру і стилю, віртуозність імпровізації демонструє Сумська. У цій виставі кожен образ — «смачний» і колоритний!

27 червня гратимуть — Володимир Коляда (Кайдаш), Наталія Сумська (Кайдашиха), Павло Шпегун (Карпо), Віталій Ажнов (Лаврін), Наталія Калантай  (Мотря), Тетяна Кришталь (Мелашка), Наталія Перчевська (баба Параска), Наталія Омельчук (баба Палажка) та інші.

Тетяна ПОЛІЩУК, «День»