МІНІСТЕРСТВО КУЛЬТУРИ ТА ІНФОРМАЦІЙНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ
18 лютого франківці зіграють 250-й(!) раз «Шельменка-денщика»

Однойменну п'єсу Григорія Квітки-Основ'яненка на сцені Національного театру ім. І. Франка поставив Петро Ільченко. Хоча час летить, але є такі виставі, які з роками стають ще кращими. До цих театральних перлин належить комедія «Шельменко-денщик», яка вже 19 років прикрашає афішу франківців.

У чому секрет успіху? Як підкреслює режисер П. Ільченко — «в чудовій класичній драматургії, в якій закладено код українського оптимізму. На образі Шельменка (цю роль усі 250 вистава феєрично виконує Анатолій Гнатюк. — Т.П.) показано, як можна знаходити вихід у різних ситуаціях, маневрувати, виживати, мудро, а інколи й хитро викручуватись, брати верх над супротивником. Квітка-Основ'яненко написав у кращих традиціях українського театру, з соціальним, національним навантаженням»... Емоційним центром постановки є Шельменко (для Анатолія Гнатюка це улюблена роль і творча візитівка митця).

За роки, що минули від дня прем'єри, вистава побувала у численних гастрольних турне, як по Україні, так і за її межами, представляла мистецтво франківців на всеукраїнських та міжнародних фестивалях. Для багатьох акторів, стала доленосною. Як зізнаються франківці, головним іспитом для них стали покази «Шельменко-денщика» в червні 2016 року у м. Кремінне та м. Сватове (ті гастролі проходили у рамках мистецької акції «Український Донбас»).

У ювілейній виставі гратимуть актори: Анатолій Гнатюк (Шельменко), Володимир Коляда (Шпак), Іраїда Цареградська (Фенна Степанівна), Галина Яблонська (Агафена Семенівна), Олексій Паламаренко (Скворцов), Валерій Дудник (Опецьковський), Лариса Красовська (Прісенька), Олександр Печериця (Лопуцьковський), Наталія Ярошенко (Евжені) та Валентна Ілляшенко (Мотря).

 

Тетяна ПОЛІЩУК, «День», 15 лютого, 2018