МІНІСТЕРСТВО КУЛЬТУРИ ТА ІНФОРМАЦІЙНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ
«Роби справу чесно, з душею — і твоє до тебе прийде…» Богдан Ступка

27 серпня 2021 року виповнюється 80 років від дня народження легендарного українського актора – Богдана Ступки. У рамках вшанування пам‘яті митця пройдуть урочисті заходи. 

Так, в день ювілею – 27 серпня об 11:00 відбудеться відкриття меморіальної дошки-горельєфу на будинку, де мешкав Богдан Сильвестрович (вул. Заньковецька, 1/3). 

Захід відкриється перформансом з капелюхами у супроводі голосів з вистав Богдана Ступки. Капелюхи – невід'ємна частина образу Богдана Сильвестровича, дорогою до театру, він любив вітатись з людьми, знімаючи на знак пошани капелюха.

27 серпня о 19:00 в нашому театрі відбудеться показ вистави «Пер Гюнт» Генріка Ібсена у постановці режисера Івана Уривського. Сам Богдан Ступка мріяв зіграти роль Пера Гюнта. У пам'ять про батька цю роль грає його син – Остап Ступка. 

29 серпня – 10 вересня у Національному музеї Тараса Шевченка (бул. Шевченка, 12) триватиме виставка KOD STUPKA///КОД СТУПКИ. 

Проект KOD STUPKA///КОД СТУПКИ – це виставка портретів Богдана Ступки, написаних видатними художниками України: Владиславом Шерешевським, Іваном Марчуком, Ольгою Петровою, Андрієм Александровичем-Дочевським, Михайлом Химичем; фотопроект з життя Актора, презентація книги-альбому «Я – Богдан», образи Ступки в графіці Сергія Якутовича, експозиція костюмів і колекції театральних і кіноафіш, відеоколаж з вистав та фільмів Богдана Сильвестровича.

Виставку буде відкрито для відвідувачів вівторок–неділя – 10:00-18:00. Вхід вільний.

 

Тев'є-Тевель, Тарас Бульба, Король Лір, Григорій Сковорода, Річард ІІІ, Дон Жуан, Зігмунд Фройд, Орест Дзвонар, Іван Мазепа... – образи прадавніх гетьманів та сучасні експресивні типажі, класичні герої та зворушливі мрійники. Мистецька палітра Богдана Ступки не мала меж! 

Ступка створив неймовірні театральні та кінообрази, з гумором та мудрістю ділився своїм досвідом з кожним з нас.

А ми, натхненні його творчістю, продовжуймо і надалі його справу. Доки житиме повага і триватиме наша праця – житиме пам'ять, і житиме сам Богдан Ступка!