МІНІСТЕРСТВО КУЛЬТУРИ ТА ІНФОРМАЦІЙНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ
Як влада калічить душу: чим може зацікавити вистава «Авантюра Никодима Дизми»

Історія про те, як нікчемна людина стає великим босом, яка могла статися у будь-якій країні світу. 

На головній сцені Національного театру імені Івана Франка ожили герої одного з найпопулярніших романів класика польської літератури Тадеуша Доленги-Мостовича.

Втім, на цю прем‘єру глядачам довелося чекати довгенько: спочатку коронавірусні локдауни, а потім повномасштабна російсько-українська війна відтерміновували новинку в афіші франківців.

Вистава «Авантюра Никодима Дизми» створена за мотивами роману «Кар'єра Никодима Дизми»знаного польського письменника Тадеуша Доленги-Мостовича (1898−1939). Твір є гострою сатирою на громадсько-політичне життя Польщі 1920–1930 років, – часів режиму Юзефа Пілсудського. Історія, що трапилася з головним героєм – метафорична, ексцентрична та авантюрна.

Сюжет. У пошуках кращої долі чоловік із невеликого містечка приїжджає до столиці. Хоча Никодим Дизма  не має освіти та спеціальності, але мріє знайти «тепленьке місце», аби добре жити й не докладати особливих зусиль. Одного дня до його рук випадково потрапляє запрошення на раут до голови Ради Міністрів. Хоча лист не йому особисто, проте чому б не скористатися і хоча б не поїсти смачненького? Відкинувши вагання, Никодим переступає заповітну межу сильних світу цього. А далі… випадок робить свою справу. Він опиняється у вирі вишуканого товариства. Анекдотичний випадок перетворює Дизму на «героя». Усі певні, що саме він – та особа, яка спроможна вивести країну з кризи, яка володіє непересічними знаннями, світлим життєдайним розумом. 

Розпочинається шалена кар'єра посереднього чоловічка, який з азартом авантюриста проводить небезпечну, проте звабливу гру й свято вірить, що саме він і є тим обранцем долі…

Бекґраунд. Режисер-постановник Дмитро Чирипюк, сценограф – Андрій Александрович-Дочевський, художниця з костюмів – Анна Духовична, режисерка з пластики – Ольга Семьошкіна, хормейстери – Сусанна Карпенко і Роман Божко, інженери відеоряду – Георгій Дорошенко та Олександр Рожков, художники зі світла – Ганна Ваховська та Ярослав Марчук, звукорежисери – Дмитро Дроздов і Владислав Коломійченко. Виставу веде Віра Алименко.

Хоча Тадеуш Доленга-Мостович написав гостросатиричний роман «Кар'єра Никодима Дизми» ще в далекому 1932-му, твір не втрачає актуальності й нині, бо авантюристів, на жаль, у всі часи вистачає!

«Актор Лесь Задніпровський запропонував мені прочитати та зробити інсценування за твором «Кар'єра Никодима Дизми». Я працював над інсценуванням досить довго. За сюжетом твору, Никодим працює поштарем, а потім стає прем'єр-міністром. Для нашого глядача такий сюжет виглядав би неправдоподібно. Я почав шукати вихід. Спочатку у виставі придумав, що Дизма хотів стати актором, але в театр його не взяли, сказали, що він нездара. Знайшовши предмет конфлікту я почав його розвивати, але війна внесла свої корективи в сюжет, і я вирішив змінити професію героя, тож він став журналістом. Загалом робота над виставою тривала понад два роки. Спочатку двічі на заваді прем'єрі ставали карантини, а потім війна. Перший показ вдалося провести лише коли ситуація в нашій столиці стала більш-менш стабільною і було дозволено працювати театрам», – коментує режисер Дмитро Чирипюк.

Роль Никодима Дизми грають (по черзі) двоє акторів: Назар Задніпровський та Андрій Романій. Образ Ніни Куницької у різних складах – Олена Івасіва-Фесуненко та Ганна Снігур-Храмцова.

Роль Леона Куницького грають Петро Панчук та Олександр Ярема. Ренат Сєттаров та Дмитро Чернов грають графа Понімірського. Олександр Задніпровський грає полковника Вареду. 

Музику написали сучасні композитори Роман Григор'єв та Ілля Разумейко.

«Образ Никодима Дизми створювався поступово. У моїй театральній долі такої вистави ще не було. Репетиції зупинялися через локдауни. Потім – війна. Нарешті мали змогу відновити репетиції. Ми не грали вистав, не бачили глядачів, але ми працювали увесь цей час. На прем'єру вийшли на піку своїх можливостей. Я не захищаю свого персонажа. Розумів, що цей нікчема витягнув щасливий лотерейний білет. Читаючи книжку, шукав позитив, але відбувається різка зміна героя після того, як Никодим замовляє вбивство. По суті, він продає душу дияволу! Він деградує, і в ньому зростає темний бік душі. Дивишся з огидою на те, як цей нікчема доривається до влади. І що ця людина може зробити? Що чекає на державу, яка робить його прем'єр-міністром? Схожих прикладів, на жаль, дуже багато і в українській, і у світовій політиці. На сцені я намагаюся зробити так, аби глядач спершу співпереживав моєму персонажеві, а потім був вражений, які в ньому відбулися негативні зміни», – розповідає актор Назар Задніпровський.

Вам сподобається, якщо: ви хочете побачити історію, яка могла відбутися у будь-якій країні, і як маленька та нікчемна людина стає великим босом, а також як влада калічить душу герою.

Вам не сподобається, якщо: ви зловите себе на думці (десь у середині вистави), що анекдотичний випадок про зухвалого авантюриста дещо затягнутий і дві з половиною години дійства вийшли трохи задовгими...

Головна причина подивитися: на жаль, і нині актуальними лишаються питання пристосуванства і залагодження проблем через «договорняки» у владних кабінетах, і ця проблема не має національності. Навіть в епізодах акторам є, де показати свій талант.