МІНІСТЕРСТВО КУЛЬТУРИ ТА ІНФОРМАЦІЙНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ
Театральна сотня

Перша сцена України відкриває ювілейний сезон

 

 

У Національному театрі ім. Івана Франка збір трупи перетворився в креативну і теплу зустріч митців. У цьому році перша сцена нашої країни відзначатиме 100-річчя від дня заснування (урочисті заходи проведуть у травні), а нині актори виступили в незвичній для себе ролі ... стали глядачами. Михайло Захаревич, генеральний директор-художній керівник Театру ім. Івана Франка, запросив всіх митців, почесних гостей та представників ЗМІ до зали і зазначив, що за 100 років існування в творчому архіві театру накопичилися колосальні скарби (документів, фотографій, аудіо- і відеозаписів, ескізів і артефактів), що дозволяють простежити різні моменти життя колективу. Були періоди злетів і спадів, цікавих знахідок, пошуків і відкриттів. За 100 років існування на цій славетній сцені виступали 598 майстрів! Згадали всіх: і тих, хто починав творчу історію франківців, і тих, хто прославив своїм талантом театр в світі, і тих, хто зараз є зірками. На величезному екрані демонстрували фотографії акторів, режисерів, сценографів, показували унікальні уривки зі знакових вистав різних років, а Михайло Захаревич коментував це дійство. І дві години пролетіли немов мить. Оваціями присутні зустрічали і ветеранів, які працюють в театрі понад півстоліття: Галину Яблонську, Станіслава Станкевича, Галину Семененко, Володимира Дудника, Наталю Омельчук, Володимира Гданського, Олексія Пєтухова, Іраїду Царгородську, Євгена Шаха, Тамару Шаварську ... Молодь повезла квіти на Байкове кладовище, щоб поклонитися франківцям, які прославили своїм мистецтвом український театр, а зараз дивляться на нас зі Всесвіту ...

За традицією завісу відкриють національної класикою - 10 вересеня покажуть "Перехресні стежки" (модерне прочитання однойменного твору Івана Франка, що прикрашає афішу вже сім років). А першою прем'єрою ювілейного сезону стане "Поминальна молитва". 11 вересня, легендарну виставу за п'єсою Григорія Горіна, в основі якої лежить повість Шолом-Алейхема, в постановці Дмитра Чирипюка. Вистава - оновлення постановки Сергія Данченка "Тев'є-Тевель" 1989 року. Головну роль буде грати Богдан Бенюк.

У планах франківців 8 нових постановок. У мріях заснувати міжнародний фестиваль, зняти фільм про театр (сценарій вже написаний). Шукають кошти. Про всі "родзинки", які в ювілейному сезоні побачать глядачі, читайте в найближчих номерах «Дня».

Тетяна ПОЛІЩУК, "День"