МІНІСТЕРСТВО КУЛЬТУРИ ТА ІНФОРМАЦІЙНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ
Стіна між до і після

Томас Меттлер – послідовний адепт фізичного театру ось уже понад тридцять років, учень Марселя Марсо, актор, режисер, танцівник. Попри той факт, що до фізичної форми вираження на сцені наш театр  ставиться з певною обережністю, послуговуючись у своїй роботі більш традиційним уявленням про те, яким має бути малюнок вистави, «Стіна», фінальні репетиції якої триваю зараз в Національному театрі імені Франка – не перший проєкт пана Меттлера в Україні. Кілька років тому на ГогольФесті він презентував виставу «Some man must die» («Деякі чоловіки мають померти»), що стала однією із найцікавіших подій фестивалю. Тоді спектакль від Томаса Меттлера, який він поставив у тому числі і з українськими виконавцями,  виявився справжнім одкровенням навіть для відомих практиків сучасної хореографії.  (До речі, наступного року очікуємо прем'єру фільму за цією п'єсою, зйомки якого проходили в Україні).

Вистава ж «Стіна», як і попередня робота Меттлера,  також присвячена темі війни. Для Театру Франка вона буде своєрідним експериментом, адже автори п'єси, що стала основою цієї постановки, – сам режисер та поетка, кіносценарист і драматург Люба Якимчук.  Для авторки збірки «Абрикоси Донбасу», яка народилася і виросла на Луганщині,  це особливий досвід.  Стіна між життям, що було до початку війни на Сході України, та життям нинішнім, далеко від дому, – це і її особистий біль.

«Коли мої батьки покинули свій дім, у нашому домі поселився бойовик, – розповідає Люба Якимчук. – Він жив у чотирьох стінах, у яких я виросла, їв за нашим столом, спав на наших ліжках. І знаєте, я йому заздрила, хотіла бути на його місці в домі, у якому я виросла. Але більше не заздрю, бо я навчилася давати з цим раду. Поміщаєш такого персонажа в текст і там йому відплачуєш. … І п'єса «Стіна»… є для мене однією з таких помст за мою особисту і нашу війну. І знаєте, цей бойовик виявився не тим, кому я передусім хотіла помститися, усе зайшло не туди, куди планували спочатку, як це часто буває…»

Разом з тим, за словами авторів п'єси, глядачі у цій виставі обов'язково згадають про Семюеля Беккета та Вільяма Шекспіра, з творчістю яких так чи інакше перегукується «Стіна».

У виставі задіяні актори: Світлана Прус, Вадим Полікарпов, Іван Шаран, Світлана Косолапова, Олександр Рудинський та інші.

Прем'єрні покази – 17 та 18 грудня

Л. Олтаржевська. Театрально-концертний Київ.