МІНІСТЕРСТВО КУЛЬТУРИ ТА ІНФОРМАЦІЙНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ
Репетиції розпочато, онлан-проєкти продовжуються

Як колектив Національного театру ім. І. Франка відновлює свою роботу

За словами Михайла Захаревича,  генерального директора-художнього керівника франківців, хоча через пандемію Сovid-19 прийшлося на два місяці перервати роботу на головній сцені нашої країни, відмінити гастролі  до Сум і Чернігова, кардинально змінити графіки роботи, відмінити міжнародний фестиваль, присвячений 100-літтю з дня заснування Театру ім. І. Франка, перенести  дати прем'єр, але головне те, що всі члени колективу — живі та здорові! 

Під час карантину театр започаткував  і показав в мережі youtube 18 вистав минулих років, які подивилися понад 40 тисяч глядачів. Зокрема, були представлені такі легендарні постановки як «Енеїда», «Одруження», «Буря», «Украдене щастя», «Ревізор», «Жона є жона» та ін.

Франківці представили новий творчий проєкт  документальний фільм — «Один день з життя театру» — який розповідає про все, що відбувається за лаштунками театру з 9-ої ранку до 9 вечора.

Розпочалася ця цікава творча акція із  «Записок суфлера Льва Білоцерківського»  в рамках проекту театру «Слуховище» (коли франківці читали улюблені вірші, прозові твори, спогади корифеїв про театр). У першому відео: Віталій Ажнов, Дмитро Чернов, Олександр Печериця, Олена Фесуненко, Тетяна Кришталь, Анатолій Гнатюк, Піскун Павло, Наталія Ярошенко, Дмитро Рибалевський та Олександр Форманчук прочитали «Записки суфлера» Льва Білоцерківського. (Першу частину можна побачити і послухати: https://www.youtube.com/watch?v=zokPNa3iWgQ)

Далі  шанувальники Мельпомени почують спогади  Сергія Данченка у виконанні Олексія Богдановича та Гната Юри — у виконанні Богдана Бенюка, вірші та  листування лунатимуть від  Тетяни Міхіної, Наталії Ярошенко та інших акторів. 

З минулого вівторка у театрі розпочалися репетиції, з дотриманням всіх санітарних норм від МОЗ. Нині на великій сцені останні штрихи та акценти розставляє головний режисер театру Дмитро Богомазов у новому прочитанні класики «Украдене щастя» за І. Франком. У цій виставі  гратимуть: Олександр Печериця, Олександр Ярема (Микола Задорожний), Тетяна Міхіна (Анна) і Дмитро Рибалевський (Михайло Гурман).

На Камерній сцені теж розпочалась активна робота. Молодий режисер Давид Петросян звернувся до творчості Ханоха Левіна, якого критики називають класиком сучасної ізраїльської драматургії. Переклад твору «Крум» із івриту зробив Мар'яна Бєленького. Головну роль виконає Остап Ступка.  За сюжетом  п'єси герой весь час перебуває в очікуванні якоїсь іншого, нового життя. Хоча йому вже 40 років,  мати чекає, коли ж він нареті одружується і зробить її бабусею, а він лише твердить у відповідь: «Мені потрібно щось більше»... У цій постановці також заняті популярні актори: Поліна Лазова, Олена Хохлаткіна, Василь Баша, Сергій Калантай, Людмила Смородіна, Лариса Руснак, Інна Капінос, Наталія Ярошенко, Андрій Романій, Володимир Ніколаєнко та інші.

З наступного тижня розпочинає нову роботу Юрій Одинокий. На великій сцені знаний режисер поставить  героїчну комедію у віршах Едмона  Ростана «Сірано де Бержерак». Олексій Богданович репетирує роль Сірано, Євген Нищук гратиме  Крістіана де Невільєта, а образ Роксолани (по черзі) виконуватимуть дві красуні — Олена Фесуненко та Анжеліка Савченко.

Як зізнаються франківці вони скучили за глядачами і готують для своїх шанувальників новинки, які прикрасять афішу театру.

Тетяна ПОЛІЩУК, «День»