МІНІСТЕРСТВО КУЛЬТУРИ ТА ІНФОРМАЦІЙНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ
Про свободу, дружбу, кохання, смерть, Бога та... революцію

Бенефіс Анатолія Хостікоєва. 

 

У репертуарі Національного театру ім.І.Франка є чимало аншлагових вистав, які прикрашають афішу головної драматичної сцени нашої країни впродовж багатьох років. Одна з найпопулярніших у публіки є «Грек Зорба» — це сценічна версія, яка створена за мотивами роману «Я, Грек Зорба» Нікоса Казандзакіса режисером-постановником Віталієм Малаховим та виконавцем головної ролі, провідним актором Анатолієм Хостікоєвим. Прем'єра відбулася ще 30 вересня 2010 року, лавреат трьох «Київських пекторалей» — як найкраща вистава, а за створення образів Алексіса Зорби Анатолій Хостікоєв і Наталія Сумська (Гортензія) отримали призи за найкращу чоловічу та жіночу ролі!

У чому секрет цієї постановки, яку можна дивитися по кілька разів і знову, і знову знаходити щось нове, навіть таємне... Мабуть,  у щирості, людяності, глибинній сповідальності і віртуозності акторського виконання. Нагадаємо, вистава «Грек Зорба» за романом геніального класика грецької літератури Нікоса Казантзакіса стала першопрочитанням в Україні. В основі сюжету — життєві перипетії невиправного романтика, вічного мандрівника, філософа й мудреця, музиканта й танцюриста, бешкетника, справжнього чоловіка, а головне — вільної людини грека Алексіса Зорби. Особливим змістом сповнена його зустріч із молодим хазяїном Нікосом, романтичне кохання з вічною Жінкою — Гортензією-Бубуліною та інші події, учасником яких став Зорба...      

— Понад десять років, що минули з дня прем'єри, вистава перетворилася на визнану класику сценічного мистецтва, побувала в численних гастрольних турне, викликала захоплення на Міжнародних театральних фестивалях і форумах, — нагадує Наталія ПОНОМАРЕНКО, керівниця літературно-драматичної частини Національного театру ім.І.Франка. — І сьогодні філігранний, вишуканий акторський дует незмінних виконавців головних ролей — Наталії Сумської та Анатолія Хостікоєва — заворожує неймовірною вірою в красу буття, розумінням миттєвості і примарності людського існування, високою духовністю, що  породжує в оглядній залі катарсис, вселяє віру в людину, її нездоланну силу духу, яка спроможна зробити неможливе.

Це відверта розмова про свободу, дружбу, кохання, смерть, Бога та... революцію. Вистава є бенефісом Анатолія Хостікоєва. Його майстерність перевтілення на сцені вражає глядача! Такою ж філігранністю і бездоганністю акторського виконання сповнений образ Гортензії, який створила Наталія Сумська. Цей акторський дует — зразок справжньої школи психологічного театру... Лірика, абсурд, філософські роздуми, комедія та справжня драма — все це щедро «замішано» співом, танцями, оркестром і дзвоном сантури. 

У  фіналі, коли старий Зорба вчить свого молодого друга Нікоса танцювати сиртакі, вони втілюють у танці, спочатку повільному, а згодом запальному, дуетному та віртуозному (балетмейстер Ольга Семешкіна), всю динаміку взаємин, доль, світосприйняття... Втім, «життя жорстоке навіть для тих, кому пощастило», — каже Зорба. Герою Казантзакіса даровано найголовніше, до чого прагне людина — пізнання істини: заради чого людина приходить у світ. Він володіє глибинним розумінням миттєвості й примарності людського існування. Саме тому так азартно і відчайдушно проживає кожну відміряну мить. Уміє віднайти безліч принад і радощів у елементарних речах. Свято вірить, що краса і досконалість врешті-решт опанують світом і кожна людина побачивши це, відчувши на собі, стане добрішою, розумнішою і людянішою...

У виставі використано музику Мікоса Теодоракіса, сценографія та костюми — Марія Погребняк, балетмейстер — Ольга Семьошкіна, композитор — Іван Небесний, музичне оформлення — Володимир Борисов, консультант з грецьких обрядів — Олександра Шайтан. Головні ролі в ювілейній постановці виконають: Анатолій Хостікоєв (Алексіс Зорба), Денис Мартинов (Нікос), Наталія Сумська (Гортензія) та інші. 

P.S. 27 січня відбудеться 100-та вистава «Грека Зорби», а наступний показ франківці планують показати 17 лютого

 

Тетяна ПОЛІЩУК, «День»