МІНІСТЕРСТВО КУЛЬТУРИ ТА ІНФОРМАЦІЙНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ
Притча про доброту

У Національному театрі ім. І. Франка з'явиться «Дорога Памела» — вистава-бенефіс чудової актриси Олени Хохлаткіної.

Нині на репетиціях актори відшліфовують останні штрихи — 23 і 25 березня відбудеться прем'єра. Відому п'єсу Джона Патрика «Дорога Памела» (друга назва «Як би нам пришити стареньку») критики називають «американською казкою-притчею». Виставу поставив і переклав українською Дмитро Чирипюк (переклад із англійської мови на російську — Григорія Горіна та Регіни Козакової).

Чим зацікавий цей твір і чому саме сьогодні режисер звернувся до спадщини знаного американського драматурга «Дню» розказав Д. ЧИРИПЮК:

— П'єса Джона Патрика «Дорога Памела» — про право вибору. Саме це — найголовніша тема твору. У кожної людини бувають різні обставини і складнощі. Можна піти у «мінус» або «плюс», тобто скотися у безодню і на шлях криміналу, а можна переосмислити своє бачення життєвих цінностей, і тоді ти по-іншому дивишся на різні перипетії долі. Право людини — обрати шлях, і від нас самих залежить, у яку сторону піти. Це історія про те, як зберегти людяність та гідність, попри обставини, віднайти сили, аби протистояти прагматичності, навіть цинізму, які руйнують душі...

Головну роль у виставі гратиме харизматична актриса Олена Хохлаткіна (екс-зірка Донецького українського драматичного театру), яка третій рік працює у штаті франківців, але досі була мало затребувана у репертуарі, і образ Памели фактично стане її першою великою роботою і бенефісом на київській сцені. За словами Д. Чирипюка, після співпраці у виставі «Великі комбінатори» (за мотивами комедії «Дванадцять стільців» І. Ільфа і Є. Петрова, де актриса створила колоритні образи мадам Грицацуєвої та Клавдії Іванівни) він пообіцяв пошукати п'єсу, аби ще більше розкрити своєрідний талант мисткині сцени. Спочатку подумав поставити «Матінку Кураж», але коли прочитав «Дорогу Памелу» то зрозумів — ця п'єса немов спеціально написана для пані Олени. У кожну роль Хохлаткіна привносить якісь цікавинки, і це завжди йде на користь повнішого розкриття образу, який вона створює. Чирипюк вважає, що після прем'єри в Олени Хохлаткіної значно збільшиться список поціновувачів її таланту, бо це майстриня зі своїм почерком, і вона завжди дуже переконлива, а це дуже подобається глядачам.

За сюжетом, Памела — самотня і немолода жінка (її чоловік і донька загинули). Свої дні вона доживає в захаращеному підвалі великого будинку. Від минулого і досить забезпеченого життя вже нічого не залишилося, крім спогадів... Ця ексцентрична пані обожнює кота, з яким невтомно базікає. А ще вона веде задушевні бесіди з... Богом і навіть шле йому листівки до Різдва...

Одного разу наївна дамочка зустріла трьох шахраїв. Вони представились бізнесменами, хоча заробляють на життя лише авантюрами. Снодійне, гроші, поліція, страховка, лікар — усі методи хороші, коли мета злочинців — «пришити» господиню... Та попри негаразди Памела зуміла в жорстокому світі зберегти не лише життєву мудрість, а й любов до людей.

У виставі грають: Олена Хохлаткіна, Олег Стальчук, Валерій Дудник, Олексій Петухов, Назар Задніпровський, Тетяна Шляхова, Сергій Калантай, Олексій Зубков та Олена Мамчур.

 

Т. Поліщук. Газета "День". 22.03.2018