МІНІСТЕРСТВО КУЛЬТУРИ ТА ІНФОРМАЦІЙНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ
Пів хвилини на переодягання! Чим займається костюмер у театрі імені Івана Франка

Що відбувається по той бік від глядача. Історія Валентини Іллівни Ряжечкіної – начальника костюмерного цеху:

 

У театрі імені Івана Франка працюю уже 13 років, але я тут з дитинства – у мене сестра працювала керівником гримерувального цеху. Мене завжди приваблювала робота в театрі, адже дуже люблю шити, в'язати і, як виявилося, підбирати і радити костюми художникам (я ж знаю свій «репертуар» костюмів).

У моєму розпорядженні чотирнадцять костюмерів. Перше, що входить в їх обов'язки, – це обслуговування вистав, акторів. Спочатку починається робота з художником і підбір костюмів, їх примірка акторами. Перед цим макет і ескіз повинен затвердити режисер. Далі вже костюми обробляємо – здаємо в хімчистку, перемо. Потім кожен одяг підписуємо, є спеціальний маркер, який не відпирається, інколи нашиваємо тасьму. Деякі костюми передаємо у бутафорський цех, якщо у художника є задум їх зістарити чи якось видозмінити. Після цього костюмери стежать за готовими вбраннями, прасують їх, виносять у гримерки, на репетиції чи безпосередньо за куліси сцени. Репетиції в костюмах відбуваються щонайменше за два тижні до прем'єри (буває і раніше), тому що їх треба обжити. Іноді актори одягають лише знакову деталь костюма. Взуття, головні убори, прикраси, – все це зберігається у нас.

Взагалі у театрі є три склади з костюмами, де числиться 5833 деталей одягу. Все вбрання компактно розділене по виставам, наприклад, «Кайдашева сім'я», «Великі комбінатори», «Ліс», «Едіт Піаф», «Поминальна молитва», «Ідіот». Зазвичай одяг підбирається з того, що є, або шиється та докуповується. Коли постановка завершує своє існування на сцені, костюми повертаються на склад або списуються, якщо непридатні.

Щороку в кінці сезону, після того, як закінчили гастролі або зіграли останню виставу, розділяємо речі, які можна прати, а яким потрібна хімчистка. Також обробляємо речі спеціальними антисептичними аерозолями. Взуття лагодить особистий чоботар театру. Замінювати костюми доводиться дуже рідко, актори з обережністю до них ставляться.
Перед закриттям театру на літню відпустку викликаємо санітарну службу для профілактики проти молі і вона відмовляється їсти наші костюми :)

Крім догляду за костюмами, до обов'язків костюмерів також входить допомога акторові переодягнутися та супровід вистави на гастролях. Актор, звісно ж, сам одягається, але потрібно застібнути блискавку або зашнурувати корсет, якщо є. А ось вже під час показу вистави є моменти з швидкими переодяганнями, на які може бути всього півхвилини! Тому обслуговувати актора під час вистави може і 6 костюмерів! Наприклад, протягом вистави «Коріолан» актора гримують і кров'ю, і глиною, тому потрібно встигнути і вимитися, і висушитися, і переодягнутися. А у виставі «Незрівнянна» у Наталії Сумської шість-сім перевдягань і вона вже дорогою готується до того, що потрібно розстібнути сукню, а в костюмерів на підлозі вже розстелена нижня спідниця, спідниця, жакет і на все про все всього півхвилини. Є навіть секундне одягання, коли потрібно накинути пелеринку. На малій сцені є вистава «Скляний звіринець» і у Дорошенко Ірини дуже швидкі переодягання, але там легше через маленьку відстань від сцени.

Перед гастролями потрібно всі костюми попрасувати і повісити у металеві ящики, кожну деталь потрібно перев'язати мотузкою, щоб під час транспортування із вбранням нічого не трапилося, адже приїхавши актори відразу одягаються і виходять на сцену.

Мені подобається моя робота, тому, буває, затримуюся за бажанням і за необхідності. Люблю, коли все виходить, як треба, як задумано. Таке моральне задоволення. Такі сильні відчуття. Адреналіну більше, ніж у актора.

 

Theatre.love