МІНІСТЕРСТВО КУЛЬТУРИ ТА ІНФОРМАЦІЙНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ
Оптимізм і переможний дух

27 лютого виставу «Шельменко-денщик» франківці гратимуть у 300-й раз! 

У наш такий складний час, коли війна на Сході не припиняється вісім років, а вчорашнє визнання РФ «незалежними» так званих «ДНР» і «ЛНР», та ймовірне переростання дій загарбників у повномасштабне вторгнення в нашу країну, заставляє українців гуртуватися і не панікувати. Ми віримо, що українські збройні сили дадуть відсіч російським окупантам, а перемога буде за нами! Нині, кожний громадянин, на своєму місці працює, зокрема, митці Першої сцени України нагадують, що національна класика є актуальною, а гарні, аншлагові вистави підіймають дух людей.

У неділю виставу-візитівку Національного театру ім. І. Франка, поставлену за комедією «Шельменко-денщик» Григорія Квітки-Основ'яненка режисером  Петром Ільченком, актори зіграють вже у 300-й раз. Нагадаємо, прем'єра відбулася ще у 1999 році. Ця комедія прославленого колективу побувала в численних гастрольних турне, як по Україні так і за кордоном, представляла мистецтво франківців на всеукраїнських та міжнародних фестивалях, їй аплодували бійці АТО/ ООС. А для багатьох акторів вистава стала доленосною. Знаний режисер Петро Ільченко вміє ставити класику таким чином, щоб вона була цікавою для глядачів різних поколінь і була актуальною.

- Секрет успіху «Шельменко-денщика» полягає в матриці твору, блискуче написаного нашим класиком: хвилюючий і мобільний сюжет... Знаєте, деякі мої колеги-режисери не дуже панькаються з автором п'єси, але в цьому творі кожне слово Квітки-Основ'яненка – «золото», і я вважаю, що автора потрібно слухати, і він має бути партнером постановника, а не підлеглим. Аншлаги доказують, що ми разом з акторами знайшли «ключика» до сердець глядачів, а тому вистава продовжує свою переможну ходу і залишається в репертуарі театру, – каже Петро ІЛЬЧЕНКО, режисер Національного театру ім. І. Франка. – Ця постановка про те, що тільки талант спасає людину, виводить з різних життєвих проблем… Від прем‘єри  і до нині у виставі грають провідні майстри сцени – Анатолій Гнатюк (Шельменко), Володимир Коляда (Шпак), Валентина Ілляшенко (Фенна Степанівна ), Наталія Ярошенко (Евжені)…

Зараз  Олексій Паламаренко, який багато років виконував роль Скворцова, по черзі з В. Колядою висвітлюють образ Шпака, а з Евжені ми перевели Світлану Прус на маму Фенну Степанівну. Актори люблять цю комедію і переходять на інші, вже вікові ролі, аби залишатися у творчій команді «Шельменка-денщика». 

Вистава несе позитив, а тому її дуже тепло сприймають глядачі. Саме позитивні емоції сьогодні особливо потрібні людям. Згадую, як під час гастролей у Краматорську і Дружківці глядачі (місцеві жителі та бійці АТО) стоячи аплодували нашим артистам. При чому один раз ми представляли концертний варіант, а у вдруге – повноцінну  постановку з декораціями та костюмами.

У час війни я вважаю місія театру має величезну роль. Глядачам дуже потрібні вистави, які репродукують оптимізм, переможний дух, несуть любов, надію, дають позитив – тобто весь комплекс, який говорить про незліченність українського духу, характеру, коренів. Бо життя все одно переможе російську навалу – слава Україні й смерть ворогам!

За 23 роки кілька поколінь молодих акторів набули професіоналізму, граючі у «Шельменко-денщику». У неділю крім Гнатюка, Коляди, Ярошенко та Ілляшенко, на сцену також вийдуть: Галина  Яблонська,  Валерій Дудник, Христина  Федорак та інші.

Т. ПОЛІЩУК, «День».