МІНІСТЕРСТВО КУЛЬТУРИ ТА ІНФОРМАЦІЙНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ
Неймовірна «Незрівнянна»

Сто аншлагів бенефісу Наталі Сумської. 

29 вересня в приміщенні Театру на Подолі – сота вистава з афіші Театрі імені Франка «Незрівнянна». Про такий бенефіс можна лише мріяти – скаже вам будь-яка акторка, а якщо зважити, що головну роль тут виконує прима франківців Наталка Сумська, то залишається лише позаздрити усім, хто уже встиг переглянути спектакль, і тим, хто ще прийде на «Незрівнянну». До уваги наших читачів – цікаві факти з історії постановки, яка з 2016 року є безсумнівною окрасою афіші театру.

  • Свою п'єсу «Незрівнянна» (2005 р., протягом п'ять років твір було перекладено 15 мовами, його поставили у 22 країнах світу.) сучасний англійський драматург Пітер Квілтер написав за реальною історією неординарної особистості кінця ХІХ — початку ХХ століття Флоренс Фостер Дженкінс (1868–1944 рр).

 

  • За шість років виставі аплодували не лише у столиці, але в Івано-Франківську, Львові, Запоріжжі, Дніпрі, Вінниці, Херсоні, Харкові, Полтаві, Чернівцях… 24 лютого, у день повномасштабного вторгнення росії, «Незрівнянну» мали показувати у Житомирі, але з глядачами цього міста актори із зрозумілих причин зустрілися лише у вересні.

 

  • До п'єси режисер Анатолій Хостікоєв додав реальний епізод з життя співачки: Флоренс отримує листа від американських воїнів, які воювали з фашизмом у Другій світовій війні. «Флоренс, ми вітаємо тебе з днем народження, – писали вояки. – Ми не знаємо, коли саме ти народилася, але те, як ти співаєш, нам дуже допомагає. Коли ми вмикаємо твій запис, він допомагає нам заглушити звуки вибухання мін, і нам перестає бути страшно». Враховуючи, як активно подружжя і франківці загалом спілкуються з нашими з нашими захисниками у шпиталях і не лише, підтримують тісний зв'язок з окремими бригадами, ця подробиця набуває особливого значення в сучасних політичних декораціях вистави.

 

  • До створення вистави долучилися художники Сергій Маслобойщиков та Наталія Рудюк,  композитор-аранжувальник, автор оригінальної музики  Іван Небесний, балетмейстер Дмитро Каракуц… Партнерами Хостікоєва та Сумської  на сцені стали  Ірина Дворянин, В'ячеслав Хостікоєв, Анастасія Добриніна, Денис Мартинов…. У «Незрівнянній» також бере участь оркестр театру під орудою Володимира Гданського, сам же режисер у цій музичній виставі виконує соло на саксофоні.

 

  • За шість років вистава зібрала чимало захопливих глядацьких та професійних відгуків. «Семантика режисерської побудови в цьому прем'єрному випадку, швидше, близька до “ревю”, – переконаний театральний критик Олег Вергеліс. – Як одного з різновидів музичного театру. Переплітаючи музику з чергуванням діалогів, режисер усе ж таки більше схильний вслухуватися в музику. В “її” голос. Що має суто концептуальне пояснення. Сама енергія режисерського трактування англійської п'єси – в тому, що постановник бачить у тексті основу основ для бенефісу-бенефісу. Саме так, і не інакше. Бенефісу в кубі і квадраті».

ТКК.