МІНІСТЕРСТВО КУЛЬТУРИ ТА ІНФОРМАЦІЙНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ
"Касові показники зменшилися майже на 100 %": Національний театр імені Івана Франка закриває сезон в умовах воєнного стану

Сезон завершать 15 липня прем'єрною виставою. 

15 липня Національний театр імені Івана Франка завершує свій 102-й театральний сезон прем'єрною виставою  "Авантюра Никодима Дизми" за мотивами твору польського письменника Тадеуша Доленги-Мостовича (режисер Дмитро Чирип'юк, у головній ролі актор Назар Задніпровський). Гратимуть крайню виставу сезону на сцені у сусідів: через особливості дотримання правил безпеки глядачів та акторів в умовах воєнного стану - це велика сцена Київського Національного театру імені Лесі Українки. 

Тим часом, вже оголошено дати відкриття нового театрального сезону "першої української сцени", як, згідно історичної традиції, називають Київський театр імені Івана Франка. 

Отже, 14 серпня 2022 року свій 103-й театральний сезон франківці відкриють у себе вдома на Камерній сцені імені Сергія Данченка: це буде вже легендарна постановка режисера Дмитра Богомазова Morituri te salutant на основі новел Василя Стефаника. А 23 серпня у межах відкриття свого нового сезону на великій сцені Київського театру імені Лесі Українки франківці покажуть виставу "Украдене щастя" за п'єсою Івана Франка у постановці головного режисера театру Дмитра Богомазова. 

На думку театрального критика Олега Вергеліса, 102-й театральний сезон був, мабуть, одним з найскладніших для театру імені Франка за всю його столітню історію. Повномасштабне вторгнення російських агресорів в Україну різко змінило і життєдіяльність українських театрів, і цілої краіни. Попри всі труднощі, пов'язані з необхідністю грати на сцені у сусідів, Театр Франка навіть в складних умовах воєнного часу спромігся випустити дві виставі на двох сценах. На великій сцені - "Кар' єра Никодима Дизми": першопрочитання твору польського класика Тадеуша Доленги-Мостовича українським режисером Дмитром Чирип'юком. На Камерній сцені вийшла нова вистава від режисера Івана Уривського та художника Петра Богомазова  "Калігула" на основі філософської і політичної п'єси Альбера Камю. Ще на початку липня ця нова постановка франківців стала лідером за градусом обговорень-відгуків в українському театральному сегменті соціальної мережі Facebook. Виставу гідно оцінили і професійні критики, і  численні віддані глядачі Національного театру імені Івана Франка.  Майже усі рецензенти  "Калігули" сходяться на тому, що текст Альбера Камю в сценічній інтерпретації франківців (історія про абсолютну владу диктатора, як абсолютне політичне ЗЛО) , влучно і актуально потрапив у наш теперішній час, коли рецидиви злого безумства сусіднього північного диктатора болісно відчувають і наша країна, і весь цивілізований світ.

«У  складний період воєнного часу Театр Франка також підготував два резонансні мистецькі патріотичні проєкти: "Поезія Незламних" (франківці читають сучасну українську поезію періоду російсько-української війни) та "Пісні Незламних" (франківці виконують  свої авторські, а також козацькі та повстанські пісні про визвольний рух в Україні)», -  уточнює критик Вергеліс. 

Коментуючи для ZN.UA  підсумки 102 сезону, генеральний директор-художній керівник Національного театру імені Івана Франка, народний артист України Михайло Захаревич пригадує історичну ретроспективу, коли франківці ще у середині ХХ століття вже проходили випробування  війною - Другою світовою: 

«Ще у червні далекого 1941-го року колектив франківців виїхав  на гастролі в Москву. Там Київський театр імені Франка і спіткала війна. Частину колективу  тоді вдалося евакуювати, але значна частина колективу франківців залишилася у Києві. Керівник театру Гнат Петрович Юра тоді доклав неймовірних зусиль, щоб об'єднати колектив франківців і розпочати роботу вже в евакуаціі. Тоді ж було створено концертні бригади франківців для обслуговування бійців на фронті. То був надзвичайно складний період історії нашого театру. Через 80 років історія неймовірним чином  повторюється, і знову  у нашому театрі імені Івана Франка створюються концертні бригади для обслуговування захисників України, для підтримки їхнього бойового духу у боротьбі з російським агресором. 

Важкий підсумок 102-го театрального сезону - неможливість показу наших вистав в умовах воєнного часу на рідній прославленій франківській сцені, що призводить до економічних втрат. Касові показники таким чином зменшилися майже на 100%. Сподіваюся, вже у новому театральному сезоні зможемо прийняти глядачів  у двох наших затишних театральних залах. 

Держава наша наразі знаходиться у скрутному економічному становищі, тому ми і не сподіваємося нині на допомогу. Ми віримо у нашу Перемогу. І знаємо з історії, що у періоди скрутних часів завжди зростає попит народу на видовища. Про це, до речі, свідчать і теперішні часи. Нам би тільки відкрити двері свого театру для українських глядачів. Сподіваємося, глядачів зацікавлять наші нові вистави - "Авантюра Никодима Дизми" Дмитра Чирип'юка та "Калігула" Івана Уривського». 

Стосовно вистав російського літературного авторства в репертуарі Театру імені Івана Франка художній керівник Михайло Захаревич каже наступне:

«В репертуарі  театру імені Івана Франка вже нема вистав ні російських авторів, ні російських режисерів. Всі ті постановки  списано з репертуару».

Відносно перспектив роботи театру у складних умовах воєнного часу, художній керівник зазначає: «Подальші плани нашого театру будуть тісно пов'язані з економічними перспективами найближчого майбутнього. Проте певні плани на новий сезон у нашого колективу вже є. Це вистава "Кар' єра Артуро Уі" на основі антифашистської п'єси - памфлету Бертольда Брехта. Це знаменита європейська п' эса Фрідріха Дюрренматта "Візит старої дами".Це також наша українська класика - "Конотопська відьма" Григорія Квітки-Основ'яненка. Будуть і інші назви нових вистав, про які  театр оголосить окремо». 

Фаїна Вауліна. Zn.ua

фото Валерія Ландар