МІНІСТЕРСТВО КУЛЬТУРИ ТА ІНФОРМАЦІЙНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ
До 100-річчя театру імені Івана Франка видали 7 книжок

Наступного року столичний Театр імені Івана Франка відзначатиме своє 100-річчя, але готуватися до  знаменної дати почали вже нині.

Тим більше що історія театру розпочалася саме у 1919 році, точніше у листопаді, коли актори з курбасівського «Молодого театру» та група львів'ян під орудою Бучми зустрілися у Вінниці й об'єднались, створивши новий театр.

Тоді його очолив Амвросій Бучма, але невдовзі колектив обрав керівником Гната Юру, і вже при ньому театр назвали ім'ям Івана Франка. Тому офіційною датою створення театру вважається 28 січня 1920 року. 

Національний академічний драматичний театр імені Івана Франка уже святково відкрив сотий новий театральний сезон. І вже активно у різних містах презентували серію нових книг про здобутки провідного закладу.

Видавничий проєкт «Презентація творчих здобутків. До 100-річчя Національного академічного драматичного театру імені Івана Франка» складається із серії книжок, присвячених історії та сьогоденню головної сцени України. Різні за форматом та тематичним спрямуванням видання подають великий масив інформації: текстів, документів, фотографій та ескізів, у яких відбився столітній творчий шлях «франківців».

Проєкт складається із серії видань — 7 книг. Ідея належить Національному академічному драматичному театру імені Івана Франка, а реалізована видавничим домом «Антиквар» під керівництвом Ганни Шерман за підтримки Українського культурного фонду. Спеціалізовані бібліотеки, культурно-мистецькі  установи та вищі навчальні заклади отримають комплекти видань   безкоштовно. Охочому мати  таке видання  треба заповнити форму на сторінці проєкту у «Фейсбуці» і оплатити лише доставку.

Уперше видається популярна історію театру ХХІ століття, яку дослідила театрознавець Ганна Веселовська «Більше, ніж театр»: 2001-2012». Це період діяльності закладу, коли художнім керівником був славетний Богдана Ступки. 

Серед видань — альбом театральних робіт відомого фотохудожника Віктора Марущенка «Франківці. Миттєвості». Це зібрання ексклюзивних світлин, знятих у 1979-2019 роках. 

Відтепер усі бажаючі можуть тримати у руках і художній альбом «Сценографія. Пошуки власної естетики (1920–2020)», присвячений майстрам оформлення сцени, які співпрацювали з театром протягом століття. Його упорядник — нинішній головний художник театру Андрій Александрович-Дочевський.

За ідеєю генерального директора і художнього керівника театру імені Івана Франка Михайла Захаревича з'являється чотиритомне видання-презентація вистав театру 2016, 2017, 2018, 2019 років — «Альманах прем'єр». «За 100 років накопичилась величезна кількість матеріалів — документів, фотографій, ескізів, інших артефактів, у яких відбився творчий шлях «франківців». Ці матеріали розпорошені по архівах Вінниці, Києва, Харкова, Донецька, Кам'янця-Подільського, тобто міст, де працював і давав вистави театр. Багато документів зберігається у Санкт-Петербурзі, але мені пощастило опрацювати їх трошки раніше», — розповідає про роботу над виданням Михайло Захаревич. 

Театральне мистецтво швидкоплинне, тож саме книговидавничі проєкти виконують функцію художньої фіксації надзвичайно важливої, як для наукового вивчення театральної справи, так і для популяризації творчих надбань сценічного мистецтва. Це все — цікавий та цінний матеріал, який збережено та оприлюднено. 

Проектом передбачено й випуск флеш-накопичувачів з аудіовізуальним представленням фільмованих вистав накладом 500 штук. Це знаковi вистави франківців: «Тев'є-Тевель», «Украдене щастя», «Майстер і Маргарита», Morituri te salutant, «Фараони», «Кайдашева сім'я». 

Людмила Кохан. Україна Молода