МІНІСТЕРСТВО КУЛЬТУРИ ТА ІНФОРМАЦІЙНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ
20 років аншлагів!

Ця вистава прикрашає афішу і є візитівкою Національного театру ім. І. Франка, а також нині це єдина постановка видатного режисера С. Данченка, яка залишилася в репертуарі. Шекспірівське «Приборкання норовливої» Сергій Володимирович спеціально поставив на Олексія Богдановича (тоді ще молодого актора, він грав Петруччо), а в ролі Катаріни виступила Тетяна Олексенко, це виявився її дебют на франківській сцені. Прем'єра відбулася 2 жовтня 1996 року. Вистава стала доленосною для багатьох акторів, зокрема для Володимира Ніколаєнка і Назара Задніпровського, котрі (по черзі) зіграли свою першу роль — Бйонделло; а Лариса Красовська створила цікавий образ вибагливої скромниці Б'янки. Потім в образі Катаріни з'явилася Тетяна Міхіна, а сама постановка поступово стала школою майстерності для багатьох франківців. Цікаві образи створили: Василь Мазур (Груміо), Остап Ступка (Люченціо), Володимир Коляда (Баптіста), Арсен Тимошенко (Гортензіо), Станіслав Станкович (Вінченціо), Євген Мозговий (Кертіс) та інші.

Цю виставу називають «грою італійських масок комедії дель арте», «бенкетом акторської розкутості й шарму». Всі виконавці разом створюють вишуканий зірковий ансамбль.

На сцені вируватиме карнавальна стихія, яку 2 жовтня створять актори, котрі грали прем'єру два десятиліття тому, а роль Петруччо О. Богданович виконає 214-й раз...

— Я дуже вдячний Сергієві Володимировичу Данченко за те, що спонукав мене розширити своє акторське амплуа, — зізнається Олексій БОГДАНОВИЧ. — Чесно скажу, що не уявляв себе в ролі Петруччо, бо в ту пору грав переважно драматичні ролі, а тут — яскравий характерний образ. На репетиціях я нервував, але Данченко заспокоював і казав, що все у мене вийде. Він був дуже мудрою та прозорливою людиною. Прекрасно знав твори Шекспіра, який був одним із його улюблених письменників. Сергій Володимирович був Майстром з великої літери, а його режисерська спадщина увійшла до золотого фонду не тільки нашого колективу, а й всього українського театру. У березні наступного року йому виповнилось би 80 років. Шкода, що земне життя Данченка обірвалося, і вже 15 літ, як він відійшов у Вічність... Нині вистава «Приборкання норовливої» — як пам'ять про видатного режисера. Ми, артисти, неодноразово гастролювали з цією виставою, представляли на фестивалях, і дуже приємно, що публіка завжди дуже тепло сприймає цю постановку.

 

Т. Поліщук. Газета "День". 28.09.2016.