МІНІСТЕРСТВО КУЛЬТУРИ ТА ІНФОРМАЦІЙНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ
«Поезія незламних»

Національний театр Франка готує проєкт на основі віршів, народжених російсько-українською війною.

Посилання на сторінку проекту тут

Вже протягом місяця в режимі онлайн театр створює артпроєкт за поезіями, написаними сучасними поетами про цю страшну війну, героїзм та загартовану вогнями воєнних пожеж мужність українського народу.

За задумом авторів проєкту, «Поезія незламних» передбачатиме два етапи. Перший етап, робота над яким триває – онлайнформат: актори-франківці записують авторське відео свого виконання сучасних українських творів на тему російсько-української війни. Згодом така поетична відеоімпреза активно поширюється театром через Ютюб та соціальні мережі, щоб максимально привернути увагу спільноти до сучасної талановитої української поезії, у якій сьогодні концентруються біль та надії українського народу у період трагічних воєнних випробувань.

Другий етап проєкту «Поезія незламних», за попереднім задумом авторів, передбачатиме офлайнформат вже у переможний мирний час в Україні, коли на Камерній сцені Національного академічного драматичного театру імені Івана Франка зможуть зустрітися і актори, і поети, і герої ЗСУ (яким присвячено багато віршів), щоб сучасні поетичні тексти про російсько-українську війну отримали новий, сценічний вимір в умовному форматі «Поетичного театру».

Автор ідеї та модератор проєкту «Поезія незламних» - заслужений артист України, режисер Іван Уривський, художній керівник проєкту - Дмитро Богомазов, народний артист України, головний режисер Національного академічного драматичного театру імені Івана Франка.

На теперішньому етапі до проєкту «Поезія Незламних» долучилися актори-франківці: Олександр Печериця, Віталій Ажнов, Євген Нищук, Остап Ступка, Анжеліка Савченко, Роман Ясіновський, Олександр Форманчук, Ксенія Баша, Олексій Богданович, Ірина Дорошенко, Тетяна Міхіна, Марина Кошкіна, Андрій Романій, Дмитро Рибалевський, Анастасія Чумаченко, Михайло Кукуюк, Мальвіна Хачатрян, Олександр та Марія Рудинські, інші.

«Теперішній час історичних випробувань в Україні виявляє справжні високі приклади героїзму та гуманізму з боку українців. Водночас цей же трагічний воєнний час вивільняє і надзвичайну творчу енергію у багатьох митців. Свідченням цього є потужна сучасна українська поезія, народжена саме цією жахливою російсько-українською війною. Ми і прагнемо, щоб у проєкті франківців «Поезія незламних» був закарбований теперішній час, саме цей теперішній час 21 століття, з його божевільною війною, героїзмом українського народу, з жахливими втратами та загартованою у вогні воєнних пожеж мужністю українського народу», - поділився думками про проєкт головний режисер театру імені Івана Франка Дмитро Богомазов.

Директор-художній керівник театру Михайло Захаревич розповів, що вже в перший день повномасштабного вторгнення росії в Україну актори-франківці самовіддано долучилися до лав територіальної оборони та волонтерського руху у різних куточках України. Франківці постійно підтримували зв'язок поміж собою, навіть у найтяжчі дні, стверджуючи основи театрального братерства.

Також у перший день повномасштабної російсько-української війни театр перерахував на підтримку ЗСУ 200 тисяч гривень, а згодом і працівники театру, як творчі, так і технічні, кожен  від себе особисто, перераховували кошти з власних доходів для підтримки ЗСУ.

Нинішній проєкт франківців «Поезія Незламних», на думку художнього керівника, теж є потужною творчою підтримкою і бойового духу ЗСУ, і тих гуманістичних національних ідеалів, які нині відстоює Україна в російсько-українськой війні, наближаючи нашу Перемогу і не залишаючи заклятому ворогові жодних шансів та ілюзій.

Офіційним партнером проєкту «Поезія незламних» стало Державне Агентство України з питань мистецтв та мистецької освіти. Його голова Галина Григоренко, розповідаючи про проєкт, нагадала слова Лесі Українки, написані понад сторіччя тому: «Поет не боїться від ворога смерті, бо вільна пісня не може умерти». Тому, на її переконання, «проєкт франківців покликаний задокументувати та віддзеркалити сьогодення і має стати нашою пам'яттю про цю страшну війну, війну за право бути вільними. Слова, які карбуються у вогні теперішнього часу, стануть основою і для поетичної онлайнверсії проєкту франківців, і для подальшого сценічного втілення цієї ідеї на національній сцені».

Автор ідеї та модератор проєкту Іван Уривський розповів, що спілкуючись з акторами-франківцями про сучасну українську поезію воєнного часу для «Поезії незламних», він виявив, що більшість з них доволі уважно стежать за публікаціями сучасних українських текстів і на спеціальних професійних мистецьких порталах, і у соціальних мережах. «Тому деякі наші актори часто самі і обирали саме ті вірші, які найбільше лягали їм на душу. А вибір у цьому поетичному контексті доволі широкий. Талановиті, глибокі, образні поетичні тести від Любові Якимчук, Сергія Жадана, Ігоря Астапенка, Олександра Ірванця, Катерини Калитко, Віталія Білозіра, Мар'яни Савки, Юрія Рибчинського, Світлани Дідух-Романенко, Єлизавети Жарікової та інших талановитих українських авторів, які пропустили трагічну українську воєнну тематику крізь власні серця», - сказав Уривський.

Відомий український театральний критик та журналіст Олег Вергеліс розповів, що коли Іван Уривський запропонував йому трохи допомогти з підбором певних текстів до проєкту як літературному редактору, він буквально занурився у вир цієї щирої, образної, емоційної сучасної української військової поезії. «Поезії, яка, я переконаний, вже незабаром увійде в нові шкільні програми та замінить у тих шкільних програмах деякі давні запліснявілі поетичні матриці соцреалізму. Тому франківці нині на правильному творчому і громадянському шляху. Вони усвідомлюють, що нова велика військова проза або видатна нова військова драма про теперішню російсько-українську війну з'являться, можливо, за рік-два, а може і значно пізніше. Тим часом сучасна українська поезія реагує на трагічні виклики часу миттєво, імпульсивно, емоційно, концентровано образно. Переглянувши декілька поетичних відео, записаних акторами-франківцями, я відчув, що насправді це є пронизливі акторські поетичні військові новели, а не якийсь там акторський самопоказ. Тобто на першому плані - авторське слово та трагічна військова тематика, а спосіб акторського існування виключно у єстві самої воєнної поезії, яка для кожного франківця передбачає щемну сповідь від першої особи, щирий особистий монолог про те, що болить», - розповів нам про проєкт «Поезія Незламних» Олег Вергеліс.

 

Л. Базів. Укрінформ