МІНІСТЕРСТВО КУЛЬТУРИ ТА ІНФОРМАЦІЙНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ
«Мартин Боруля» ювіляр

27 лютого у Національному театрі ім. І. Франка відбудеться 200-й показ вистави, яка вже два десятиліття прикрашає афішу!

Ця постановка, яка здійснена Петром Ільченком за однойменною п'єсою І. Карпенка-Карого, вже увійшла до золотого фонду театру і дуже подобається глядачам різного віку. Режисер уміє цікаво ставити національну класику, а його вистави приваблюють колоритом, а ще він знає секрет довголіття творів на сцені. Вже кілька поколінь акторів відшліфовують свою майстерність граючи у «Мартині Борулі».

 

 

— Говорячи про виставу «Мартин Боруля», не можна не сказати, що це одна з тих п'єс, яка є знаковою в історії франківців. Вперше її сценічне прочитання відбулося ще у 1950 р., фундатором нашого театру Гнатом Петровичем Юрою, який блискуче виконував головну роль. З часом та постановка слала театральною легендою, увійшла до кращих здобутків українського сценічного мистецтва, — підкреслила Наталія ПОНОМАРЕНКО, керівниця літературно-драматичної частини Національного театру ім. І. Франка. — Пізніше звернення до цієї класики відбувалися у 1967 р. (режисер С. Степась) та у 1979 р. (режисер В. Дальський). В обох версіях роль Мартина Борулі виконував корифей театру Володимир Михайлович Дальський.

 

Нині версія Петра Ільченка вже майже 20 років (прем'єра відбулася 28 грудня 2001 року) є однією з найпопулярніших вистав Театру імені Франка. Не одне покоління глядачів саме через цю виставу прилучалося до національної спадщини, гостроти та соковитості народного гумору, життєдайної сили мудрості та самоіронії, що є основами української ментальності...

Вистава стала доленосною для актора Володимира Коляди та його партнерів, бо всі франківці, зайняті у постановці, виступають як бенефіціанти. Кожен із акторів творить високохудожні й глибоко народні, дуже пізнавальні образи, а разом демонструють злагоджений ансамбль, яким завжди вирізнявся Театр ім. І. Франка. А ідея фікс Мартина Борулі — здобуття дворянства — спонукає глядачів краще зрозуміти самих себе, привести у відповідність власні прагнення та амбіції...

— Мартин Боруля — колоритний герой. Глядачі дуже добре сприймають нашу виставу, — розповів в інтерв'ю «Дню» провідний актор-франківець Володимир КОЛЯДА, який грає головну роль від дня прем'єри і до нині! — Ми з колегами відчуваємо це на кожній виставі. Бо п'єса Карпенка-Карого дуже мудра. Драматург показав один із зрізів життя, досконало досліджує людську природу: відносини батьків та дітей, бажання мати вищий ранг у суспільстві — «запаніти» (зараз ми б сказали стати «новим українцем»). Це підмічено дуже талановито і з великим гумором розказана життєва правда — отримати папірець про вищий чин. Вважаю, що успіх виставі дає хороша командна гра: роботи акторів і моїх колег, які є за лаштунками (технічний склад) — усі вкладають душу у виставу... Бути у творчій формі допомагає круговерть життя і репетиції... Для мене сцена і театр — еліксир молодості й кохання на все життя!

27 лютого на сцену вийде прем'єрний склад виконавців: Володимир Коляда (Мартин Боруля), Валентина Ілляшенко (Палажка), Лариса Красовська (Марися), Назар Задніпровський (Степан), Олег Шаварський (Гервасій Гуляницький), Валерій Дудник (Матвій Дульський), Анатолій Гнатюк (Націєвський), Олексій Паламаренко (Омелько), Вадим Полікарпов (Микола) та інші.

Наступний показ відбудеться 14 березня.

Тетяна ПОЛІЩУК, «День»