МІНІСТЕРСТВО КУЛЬТУРИ ТА ІНФОРМАЦІЙНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ
«КОРОНА «Дня» — за креативність, творчі пошуки та відданість українській класиці

Іван УРИВСЬКИЙ, режисер-постановник Київського Національного театру ім. Івана Франка, заслужений артист України, лауреат Державної театральної премії ім. Леся Курбаса, лауреат всеукраїнського фестивалю-премії «ГРА» за виставу «Лимерівна».

За відданість українській класиці, що допомагає збагнути вимір нового історичного часу  — вистава «Камінний Господар», Театр на Подолі.

За креативність та інноваційність у розробці першого в Україні спеціального онлайн-проєкту «Театр 360 градусів» спільно з продюсерською групою Театру на Подолі,  у здійсненні запису вистави «Камінний Господар» за Лесею Українкою з елементами 3D технологій.

Цьогоріч Івана Уривського, як одного з найперспективніших молодих українських режисерів, запросили з Одеси до Києва, на постійну роботу в штат Національного театру імені Івана Франка. І вже перша постановка молодого митця у новому статусі столичного режисера першої драматичної сцени України підтвердила правильність такого рішення керівництва Національного театру.

«Трамвай «Бажання» Уривського за Теннессі Вільямсом — перша українська версія легендарної американської п'єси у столичному театральному просторі (до цього були лише російськомовні версії «Трамваю»).

Вже перші прем'єрні покази вистави на камерній сцені франківців ствердили феноменальний художній і касовий потенціал цієї постановки. Два різні акторські склади розкривали трагічний сюжет Вільямса — оригінально, автономно, не повторюючи один одного, а виявляючи нові грані та підтекст у всесвітньовідомій американській п'єсі ХХ століття. В часи карантинних обмежень «Трамвай «Бажання» став найкасовішою столичною прем'єрою 2020 року — квитки на виставу розлітаються за годину й їх нема на місяць наперед. Спеціально для цієї постановки на сцені франківців, режисер замовив новий український авторський переклад класичної п'єси з англійської, який блискуче здійснила Тетяна Некряч.

Приємна відзнака чекала на Івана у Кропивницькому, де під час фестивалю корифеїв — «Вересневі самоцвіти», він отримав премію і диплом лауреата за режисуру вистави «Одруження» Миколи Гоголя в Одеському українському театрі імені Василя Василька.

Ще один престижний трофей Уривського — всеукраїнська театральна премія «ГРА» за виставу «Лимерівна» (2019 рік) на камерній сцені імені Сергія Данченка в Національному театрі імені Івана Франка. Зберігаючи щось абсолютно автентичне, притаманне саме українському театру, Уривський в цій роботі, бездоганно володіючи мовою образів і величезним арсеналом сценічних прийомів, внутрішньою культурою і відчуттям текстів і слова, залишається вірним самому собі, своєму  чудовому відчуттю міри і стилю.

Все, за що береться Уривський  — стає мистецькою подією. Рік, що минає, дав старт двом новим експериментальних проєктам режисера — «Два голоси. Уявна зустріч» за п'єсою Марини Смілянець (арт-проєкт про Володимира Івасюка та Квітку Цісик) і проєкту «Перехресні стежки української прози» (світ сучасних українських авторів у дзеркалі нової Сцени (на етапі розробки).