МІНІСТЕРСТВО КУЛЬТУРИ ТА ІНФОРМАЦІЙНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ
«Безталанна» Уривського та гурт DAKH DAUGHTERS долучилися до «Дня солідарності з Україною» на фестивалі MІТЕМ

Кошти, зібрані на форумі, підуть на підтримку вимушених переселенців з України. 

24 квітня 2022 року  в Будапешті у межах міжнародного театрального фестивалю MІТЕМ відбувся  «День солідарності з Україною». 

У цей день на престижному міжнародному театральному фестивалі показали нову виставу українського режисера Івана Уривського «Безталанна»  за класичною п'єсою Івана Карпенка-Карого. Через обставини теперішнього воєнного часу, Національний театр імені Івана Франка не міг безпосередньо потрапити на один з найвагоміших театральних форумів Європи. Тому  в межах фестивалю MІТЕM фестивальній спільноті представили онлайн-версію української вистави «Безталанна», створеної на основі класичної української п'єси Івана Карпенка-Карого. П'єсу написано 1886 року з розрахунком на велику українську актрису Марію Заньковецьку, якій автором була передбачена роль чарівниці Варки, але сама актриса згодом обрала у п'єсі роль безталанної Софії і з цим образом увійшла в історію українського театру: грала свою «Безталанну» навіть перед критично налаштованою шовіністичною публікою Москви та Петербурга, але і там «Безталанну» супроводжував  успіх. 

На сцені Національного Театру імені Івана Франка п'єсу «Безталанна» ще 1937 року ставив фундатор театру Гнат Юра (роль Варки грала прима театру Наталія Ужвій). 1965 року режисери С. Скляренко та П. Шкрьоба поставили свою версію «Безталанноі» з Галиною Яблонською (Софія), Нонною Копержинською (Ганна) та Павлом Морозенком (Гнат). Вистава з успіхом йшла тривалий час. А вже 1979 року знаменитий режисер Володимир Оглоблін втретє перечитав «Безталанну» на сцені франківців. Головні ролі тоді грали Поліна Лазова, Лариса Хоролець, Поліна Куманченко, Микола Задніпровський. 

Вистава «Безталанна» режисера Івана Уривського  з'явилася наприкінці 2021 року і встигла зібрати низку захоплених рецензій від театральних критиків та чимало схвальних відгуків від театралів у соцмережах. У виставі Уривського задіяні актори: Олексій Богданович, Олег Стальчук, Ірина Дорошенко, Наталія Корпан, Акмал Гурезов, Захар Нечипор, Марина Кошкіна, Віра Мазур-Зіневич, Христина Федорак, Світлана Косолапова, В'ячеслав Хостікоєв, інші. 

Перемовини про показ «Безталанної» Уривського на міжнародному фестивалі MITEM у Будапешті розпочалися відразу після київської прем'єри, адже театральній Європі  сьогодні цікаві сучасні режисерські інтерпретації української класики. До того ж, рік тому у Будапешті захоплено прийняли попередню фестивальну виставу Івана Уривського – «Лимерівна» за п'єсою Панаса Мирного. Тоді українська фестивальна вистава зібрала аншлаг на фестивалі, а бурхливе обговорення  української постановки тривало майже годину після фестивального показу. 

«Мене іноді запитують, чому я часто звертаюся  до української класики 19 століття, -  каже ZN.UA режисер Іван Уривський. - У цьому нема якогось  спеціального репертуарного розрахунку. Просто я переконаний і завжди про це кажу, що українська класика має приховану надзвичайно потужну художню енергію, тому мені і цікаво працювати над текстами Карпенка-Карого, Панаса Мирного, Івана Франка, Михайла Коцюбинського. Не приховую, мою творчу фантазію сьогодні бентежать і деякі українські тексти Марка Кропивницького, Івана Нечуя-Левицького. Але наразі нам усім потрібна, насамперед, перемога над російським запеклим агресором. А вже потім, у переможний час, можна буде мріяти і про українську, і про світову класику на Національній сцені театру імені Івана Франка». 

В Національному театрі імені Івана Франка повідомляють, що кошти, зібрані на фестивалі MITEM у Будапешті, підуть на підтримку вимушених переселенців з України. 

Театр імені Івана Франка не вперше бере участь у  престижному європейському театральному фестивалі. Крім «Лимерівани» у Будапешті також були представлені вистави «Коріолан» В. Шекспіра та Morituri te salutant В. Стефаника у постановці Дмитра Богомазова.  На цьогорічному фестивалі в Будапешті мала бути показана також нова вистава Богомазова «Співай, Лоло, співай!», але обставини воєнного часу не сприяли тому, щоб цей та деякі інші театральні проєкти потрапили у фестивальну афішу. 

Тим часом, 24 квітня 2022 року в межах фестивалю MITEM на «Дні Солідарності з Україною», бажаючі змогли долучитися до збору коштів для біженців, які тікають від війни.

Спеціальна подія цього «Дня Солідарності з Україною» - проєкт «Український вогонь», концерт-вистава DAKH DAUGHTERS, ( Київ, Україна – Франція). 

Фестивалем MITEM тривалий час опікується художній керівник Національного Угорського театру в Будапешті Аттілла Віднянський (заслужений діяч мистецтв України  з 2001 р. та випускник Київського театрального університету імені І. Карпенка-Карого). Колись він був керівником Закарпатського обласного угорського драматичного театру у місті Берегове, а від 2013 року очолює Угорський Національний театр, перетворивши цей театр на один з найяскравіших європейських театральних колективів.

В афіші цьогорічного фестивалю MITEM є вистави з різних країн  та від різних театрів, серед таких:

«Амор» за поезіями Танасіса Алевраса (Attis Theatre, Атени - Греція), режисер: Теодорос Терзопулос;

«Танець Делі» за Іваном Вирипаєвим (OKT/ City Theatre, Вільнюс - Литва), режисер: Оскарас Коршуновас;

«Гра тіней» за Валером Новаріною (Théâtre national, Марсель - Франція), режисер: Жан Беллоріні;

«Макбет» за Вільямом Шекспіром (Sardegna Theatre, Teatropersona Company, Кальярі - Італія), режисер: Алессандро Серра; 

«A O Show» (Lune Production - Вьєтнам), режисер: Тан Лі

Теперішня повномасштабна агресія РФ проти України помітно вплинула на цьогорічні фестивальну афішу MITEM. Деякі театральні колективи, через війну,  взагалі не змогли приїхати на фестиваль. А російські театри, через війну, яку РФ розв'язала в Україні, просто не потрапили на міжнародний європейський театральний фестиваль.

О. Вергеліс. ZN.UA