MINISTRY OF CULTURE AND INFORMATION POLICY OF UKRAINE

Національний театр ім.Івана Франка апріорі мав дожити до ювілею, перезавантажитись і піти на нове коло, адже в його біографії були різні часи, які його згуртували і загартували. Було важко, страшно, політично правильно, цікаво, не дуже цікаво, приголомшливо, геніально, стабільно, насичено, сучасно, перспективно, експериментально, не очікувано, молодо, зухвало. Цей перелік можна продовжувати і продовжувати, адже Театр ім.І.Франка — живий організм. А одним із символів цього вируючого життя на святковому зборі трупи став танець найстарішої, 91-річної актриси театру Галини Яблонської та легендарного і неперевершеного красеня Анатолія Хостікоєва в глядацькій залі, серед колег, журналістів, камер і спалахів фотоапаратів. ТЕАТР!

 

Тож урочистий збір трупи сам став цілою виставою, під час якої вшанували пам'ять митців, що пішли в інший світ, делегували молодь покласти квіти на місця їхнього поховання, запросили на сцену ветеранів, які понад пів століття віддали служінню їй. Показали відео зі знімками акторів минулих років і нинішніх. Глядачі побачили на екрані сцени з вистав, історичну хроніку, під яку генеральний директор — художній керівник театру Михайло Захаревич здійснив екскурс у історію театру, висвітливши доленосні її сторінки.

Ще одним, але вже матеріальним символом нового сезону та активного життя Театру ім.І.Франка стало представлення масштабного видавничого проекту «100 років першій сцені України 2020—1920», який складається з серії — семи книжок, присвячених історії та сьогоденню головної сцени України. Ідея належить франківцям, а реалізовано видавничим домом «Антиквар» за підтримки Українського культурного фонду. До речі, бібліотеки, культурно-мистецькі установи та вищі навчальні заклади отримають комплекти видань безоплатно. А щоби отримати видання будь-якому поціновувачу театру, треба заповнити гул-форму на сторінці проекту в «Фейсбуці» та оплатити лише доставку. 

 

У різних за жанром і тематичним спрямуванням виданнях зібрано численні документальні матеріали, фотографії, аналітичні розвідки, ескізи, спогади та рецензії, інші артефакти. Передбачено також випуск флеш-носіїв із відеозаписами семи знакових франківських вистав, серед яких легендарні «Тев'є-Тевель», «Украдене щастя» (1940-го та 1979-го), «Фараони» (1961 р.), «Майстер і Маргарита» (1987 р.), «Кайдашева сім'я» (2007 р.), Morituri te salutant (2013 р.). До речі, прем'єра оновленої версії вистави «Тев'є-Тевеля» в постановці Сергія Данченка і Дмитра Чирипюка, в якій грав Богдан Ступка, — «Поминальна молитва» відбудеться 11 вересня. В головній ролі — Богдан Бенюк, який ще тоді разом зі Ступкою був призначений на головну роль, але зіграє лише зараз.                                                                                                                                                             

Серед видань — альбом театральних робіт першого і по суті єдиного в Україні знаного театрального фотографа Віктора Марущенка — «Франківці. Миттєвості». Це зібрання ексклюзивних фото, знятих у 1979—2019 роках. Автор текстів театральний критик Віталій Жежера.

Альбом «Сценографія. Пошуки власної естетики (1920—2020)» — перше спеціальне видання, присвячене саме франківцям-художникам, які співпрацювали з театром упродовж століття. Його упорядник — нинішній головний художник театру Андрій Александрович-Дочевський.

У книжці Ганни Веселовської «Більше, ніж театр»: 2001—2012» уперше досліджено історію театру ім.І.Франка в перші 12 років ХХІ століття, коли його художнім керівником був легендарний Богдан Ступка.            
                                                                                                                                           

За ідеєю генерального директора й художнього керівника театру — Михайла Захаревича видано чотиритомне видання-презентація вистав театру 2016, 2017, 2018, 2019 років — «Альманах прем'єр». Яскраві фоторепортажі з прем'єр супроводжуються переліком дійових осіб і виконавців, короткими історіями постановок, коментарями критиків.

 

Головний режисер театру Дмитро Богомазов розповів про прем'єри, які глядачам упродовж 100-го сезону подарує театр: «У театрі буде вісім прем'єр. Чотири — на Основній, чотири — на Камерній сцені. Перша прем'єра — «Поминальна молитва». В грудні Давид Петросян із Петром Богомазовим робитимуть «Снігову королеву» — це подарунок театру дітям. У березні — «Украдене щастя», яке свого часу ставив Сергій Данченко. Але повторюватися ми не будемо, робитимемо сучасну виставу. Також ми запросили керівника Угорського Національного театру Аттілу Віднянського ставити «Сірано де Бержерака» Ростана. На Камерній сцені Андрій Приходько представить 18 жовтня прем'єру «Лунаса» за п'єсою Брайана Фріла «Танці на Луназу». Відомий швейцарський хореограф та режисер Томас Меттлер працюватиме над виставою «Стіна» за п'єсою, яка ще в роботі, — її прем'єра 17 грудня. В квітні відбудеться прем'єра «Крум» за п'єсою Ханоха Левіна в постановці Давида Петросяна. В червні — «Трамвай «Бажання» за п'єсою Теннессі Вільямса, яку на запрошення театру поставить одеський режисер Іван Уривський. А на наступний рік запрошено до постановки «Ревізора» Миколи Гоголя одного з найкращих європейських режисерів Оскараса Коршуноваса».

Михайло ж Захаревич розповів, що театр має «запрошення на 15 фестивалів у наступному році, з них два зарубіжні, але їх буде більше. Зокрема, планується участь у Клайпедському театральному фестивалі. До нас приїдуть ставити вистави відомі європейські режисери. Буде багато творчих експериментів. Ми багато їздимо і будемо їздити на схід». Він також додав, що франківці ініціюють проведення на державному рівні наприкінці травня Міжнародного фестивалю національних театрів Європи. «Ми хочемо, щоб 10 найкращих театрів на нашій сцені в межах святкування нашого 100-річчя показали свої найкращі вистави. Це буде величезний подарунок нам від Європи». А великий творчий вечір до 100-річчя театру заплановано на травень.

Ольга СТЕЛЬМАШЕВСЬКА, «День»